І. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди хранене да се дава на бебето по 2-3 ч.л. отвара от фий -семе. В 300 мл вода се слага 1 равна с.л. семе, счукано в дървен хаван, прибавя се 1 ч.л. мед и се вари 10 минути. Като изстине, се прецежда и може да се подслади още с малко мед или захар.

ІІ. Два часа след хранене (сутрин, обед и вечер) да се дават по 3-4 ч.л. отвара, приготвена по следния начин: взема се 1 орех, счукан с ядката и черупката, и по 1/2 с.л. корени от коприва, репей и изчистени зърна от овес. Поставят се в 600 мл вода и на тих огън врят 20 мин, след което се добавя по 1 ч.л. жълт кантарион, борови връхчета и мента - пиперита. Варят се още 15 мин заедно с 1/2 лимон, разрязан на две. Веднага се прецежда през марля или тензух. Може да се подслади с мед или захар.

ІІІ. Вечер преди лягане да се правят следните процедури: първите три вечери поред да се прави цяла баня (37С за 10 мин) с разтвор от 20 г сода бикарбонат. След нея е желателно детето да се увие добре, за да се препоти, след което да се преоблече. Ако обривите не преминат от трите бани, да се правят бани с отвара от борови клонки (едно снопче борови клонки с 1 шепа корени от коприва се варят 20 мин в голям съд 15-20 л с вода, след което се добавят по 50 г листа от смрадлика, черница и орехови листа. Ври още 15 минути.). След това детето трябва да се препоти и преоблече. Преди обличането обривите да се намажат със зехтин, медена вода (1 ч.л. мед се разбърква със 100 мл вода) или меден мехлем (50 г мед и 50 г бяло брашно се разбъркват с малко топла вода, докато се получи гъста каша). След баните обривите могат да се поръсват с т.нар. народна пудра (50 г нишесте и 5 г боракс на прах).

Добавки:

1. Много полезно е едно от храненията да бъде овесено мляко (1 с.л. изчистен и измит овес се вари в 300 мл вода, докато зърната се разпукнат напълно, след което се цеди през кърпа чрез изстискване и се подслажда). Към овесеното мляко може да се добавят и 1-2 бисквити.

2. Вместо вода няколко пъти на ден може да се пие отвара от шипка: 15 шипки, счукани в дървен хаван, на каша се изсипват в 250 мл вряща вода и като клокнат 3 пъти, се свалят. Като изстине, отварата се прецежда.