І. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 суп. лъжица сироп от алое арборесценс. Вземат се 15-20 зелени листа на обща тежест 200 г, махат им се бодлите, смилат се на каша, прибавят се по 300 г чист пчелен мед и чисто натурално червено вино. На водна баня ври 1 час и като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване. Държи се на студено, за да не вкисне.

ІІ. Десет минути след сиропа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества:

Агримония

Борови връхчета

Исландски лишей

Лавандула

Орехови листа

Мента - пиперита

Червен кантарион

Цикория - корен

Пача трева

Росопас

Спирея

От тази смес се вземат 2 суп. лъжици, запарват се с 500 мл кипяща вода, ври на тих огън 10 мин и като изстине, се прецежда.

ІІІ. Вечер преди лягане да се правят следните процедури:

1.Ако липомите са единични, да се налагат първата вечер с торбичка от тензух, напълнена с търпимо гореща лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан и засилен с 2-3 сини сливи, изстискани и смачкани без костилките, поръсен с 1/2-1 ч. лъжичка захар; втора вечер да се постави търпимо гореща керемида; или търпимо горещ стопен парафин. За целта на слаб огън се разтопява необходимото парче твърд парафин и докато е още много горещ, се разбърква с 1/4-1/2 от количеството му сухи житни трици. От тази смес се прави питка с дебелина 0,5 см и се поставя. Отгоре се залепва парче тънък найлон и се държи, докато изстине. След това върху липома се поставя спиртен компрес от 4 парчета марля, но без мушама, а с малко памук отгоре.

2. Ако липомите са разпръснати по цялото тяло, да се прави цяла топла баня (37С - 20 мин) с разтвор от сода бикарбонат (80-100 г); или с отвара от: 12-15 коренища от полски бъзунек със стъблата и листата, но без плодовете, защото цапат, и 1-2 снопчета борови клонки с иглите в голям съд врят 30 мин. След това в същия котел се прибавят по 1 двойна шепа листа от черница, орехови листа, бял равнец и 4 суп. лъжици исландски лишей. Врят още 10 мин. Преди къпането да се добави още 70-80 г сода бикарбонат. След банята се прави сухо увиване с хавлия и 1-2 одеяла, увит до шията като бебе лежи 1-2 часа, докато се препоти, което се познава по изсъхналото му чело, преоблича се и се оставя да спи.

ІV. Сутрин: ако липомът е единичен или двоен, е добре върху него да се залепи по 1 зелен лист от хрян, намазан с чист пчелен мед и леко превързан с бинт. Може да се залепи и мушама, приготвена от 1 парче тоалетен сапун, колкото орех ситно нарязан и изсипан в алуминиев съд с прибавка на 1 ч. лъжичка стопена овча лой. На тих огън се бърка, докато се стопят, след това към тях се прибавя 1 жълтък от прясно яйце и отново се бърка, докато се сгъсти като мехлем, но без да завира. Държи се до вечерта.

Допълнения:

1. Ако липомът загнои, да се измива с отвара от жълт кантарион (3 с.л. се запарват с 500 мл вряща вода, ври на тих огън 10 мин, като изстине, се прецежда, след което се превързва със сладък (благ) мехлем или с домашен мехлем, приготвен от: 1 пресен жълтък от яйце, 1 ч. лъжичка чист пчелен мед, 1 ч.л. чист зехтин и 1 ч.л. бяло брашно. Бъркат се на тих огън, но без да завира, докато стане като мехлем, след което с него се намазва 1 лист от широколистен живовляк или едно парче марля и се залепва върху липома. Държи се до вечерта.

2. След ядене да взема по 1-2 с.л. бъзов мармалад с 1/4 ч.л. мед и 1/4 ч.л. прах от яйчени черупки.

3. Вместо вода да се пие отвара от 12 билки в равни количества за пречистване на кръвта:

Агримония

Борови връхчета

Гръцка коприва

Жълт кантарион

Жълт равнец

Живовлек - тесен лист

Горска ягода - лист

Малинови листа

Миризлива лазаркиня

Касис - лист

Орех - лист

От горната билкова смес, предварително много добре разбъркана, се вземат 2 суп. лъжици и 1 ч. лъжичка червена хвойна - плод, запарват се в 500 мл кипяща вода, на тих огън ври 5 минути и като изстине, се прецежда.