Причини. Урината и изпражненията лесно раздразват кожата на кърмачето, ако то не се поддържа чисто. Влиянието на горещината, особено на слънчевите лъчи, върху откритите части може също да предизвика подсичане.

Признаци. У малките пълни деца в гънките на кожата, зад ушите и пр., ако не се полагат грижи за чистотата, се забелязва появяването на силна червенина, придружена от болки, понякога доста силни, сърбеж и повърхностни обриви, от които се отделя течност със силна, особена миризма.

Предпазване. Подсичането може да се избегне с пазене на детето чисто, пудрене, често къпане.

Лечение. В леки случаи:

а) майката трябва да полага грижи за чистотата, които препоръчахме за предпазване от подсичане;

б) да прави чести омекотяващи промивки на спарените места с хладка (30С) отварка от трици или от трина, или с отварка от ружени корени (1 шепа корени на 500 г вода се варят, докато водата остане 300 г) и да предпазва болезнените места от търкане едни о други, като ги отдели с глинен компрес от чиста хума, разкисната във вода, или с платно, натопено в глицеринов мехлем.

В тежки случаи да се прибегне и до общо лекуване за засилване на организма. Още в началото на лечението да се направи 1-2 вечери поред топла клизма (37С), съчетана с топли бани с отварка от трина и коремни компреси.

Вътрешно и диета - както при спарване у децата.