При възпаление на роговицата на окото се прилага следното

Лечение. Общо за засилване на организма:

а) Една-две вечери поред на болното да се направи топла (37С) клизма - най-добре с чай от лайка, а след това - винаги при запек (даже еднодневен);

б) Сутрин, обед и вечер да му се правят парни бани на главата с лайка и очанка или с копърово семе. Следва сухо изтриване на лицето и редуваща баня на краката (42С за 30 секунди, 22С за 3 секунди - 5 пъти), като се започва с горещата и се свършва с хладката, последвана от сухо изтриване на краката. След него се прави хладка очна баня с чай от очанка (1 с.л. се запарва с 250 г вряща вода и се вари 5 мин) и коремен компрес, натопен в топла отварка от трина, съчетан с малка торбичка на очите, напълнена с прясна възтопла извара) или с пресен и гъсто замесен селски хлебен квас.

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер 10 мин преди ядене и 2 часа след ядене детето да изпива по 1/2 - 1 кафена чашка ( според възрастта) отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, тесен живовляк (листа), жълт кантарион, гръцка коприва, очанка и орехови листа - по 50 г от всяка. 2 с.л. от тази смес се запарват с 500 г вода и се варят 15 мин; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Лека вегетарианска (млечно-растителна) храна без люто, солено, кисело, алкохол и тютюн. Непосредствено след ядене болното да взема 1-2 ч.л. яйца с лимон. Вместо вода да пие овесена отвара с мед.