Катаралното възпаление на лигавата ципа на окото е епидемична и заразна болест. Тя често напада няколко деца в едно семейство, предава се от едно на друго и на възрастните.

Причини. Някои атмосферни влияния, простуда, влага, прах и др. създават условия за развитието на инфекции.

Признаци. Очите стават червени и болезнени, клепките подпухват и децата трудно търпят светлината. Възпалението се придружава от сълзливост и лепкаво течение.

Предсказание. Тази болест трае кратко и не е опасна, когато навреме се лекува от лекар специалист. Народната медицина препоръчва лекуване, както при гнойно възпаление на лигавата ципа на клепачите, или следното общо лечение:

а) За пречистване червата на болното да се направят 1-2 вечери поред топли клизми (38С) най-добре с чай от лайка.

б) Често да се промиват очите на детето, за да се премахнат всеки път течностите по тях, с топче памук, натопено в отварка от корените на бяла ружа (1 с.л. корени в 1/2 л вода се варят, докато водата остане наполовина), или в хладък чай от жълт кантарион или от лайка.

в) Три-четири пъти на ден да се полива главата на детето с хладка вода (25-26С) или всеки 1/2 час да му се поставят студени компреси на очите най-добре с чай от жълт кантарион или лайка (15-20С). Колкото по-често се измива гнойта от очите и колкото по-често се слагат студени компреси на очите, толкова по-скоро те оздравяват.

г) Всяка сутрин на болното дете да се прави коремен компрес с топла отварка от трина, съчетан с млечен компрес от прясна извара на очите; държат се 2 часа.

д) Вечер да се направи парна баня на главата на детето с лайка или очанка. След нея да му се поставят едновременно коремен компрес, натопен в топла отварка (36С) от трина или вода (30-28С), и компрес на шията (26С), съчетан с млечен компрес от прясна топла извара на очите. Компресът от извара може да се замени с компресче от 4 - 5 парчета, натопени в топла отварка от подъбиче (4 с.л. листа и цвят в 1/2 л вода се варят 10 мин), или с торбичка топла попарена лайка (държат се цяла нощ), или пък с торбичка топла лапа от цветното венче на лопена.

Забележка. Добре е преди поставяне на казаните компресчета в болните очи да се капват и по 1-2 капки пресен сок от мандарина - бързо премахват засъхналите гнойни секрети (гурелите) от очите.

е) Детето трябва да се пази от студ и от пряка слънчева и изкуствена светлина.

Вътрешно. Отварка от очанка (1 с.л. се запарва с 250 г вряща вода и се вари 5 мин). Пие се като чай сутрин, обед и вечер преди ядене по една кафена чашка, подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Лека вегетарианска храна - предимно сурови плодове, салати и зеленчуци или сокове от тях.