Предпазване. Децата с кръвотечение от носа трябва често да смъркат прясна хладка вода (25-26С) и с това да укрепят кръвоносните съдове там. При често кръвотечение от носа още по-добре действа отварката от полски хвощ - 3 с.л. на 300 г вода, вари се 10 мин; като изстине, се прецежда. Често и леко да се мажат ноздрите с боров вазелин, който държи влажна лигавата ципа и не позволява на кръвоносните съдове да се пукат. Да се правят сутрешни фрикции на тялото с хладка вода и сухо изтриване.

Първа помощ. Кръвотечението може да спре, като върху основата на носа, тила и половите органи се поставят студени компреси, натопени във вода (20С) и като се тампонира носът с топче памук, притиснато към върха и средната преграда на носа. При това главата да се навежда назад, а не напред, Болният не бива да се секне. Ако това не помогне, да се всмръкне в носа хладък разреден лимонов сок (1 ч.л. сок на 1 чаша вода) и да се потърси лекарска помощ.

Лечение. От народната медицина се препоръчва общо лечение за засилване на организма. За укрепване през лятото детето трябва да бъде на въздух, да прави слънчеви бани, последвани от поливания със слънчева вода и кратки къпания в река или море (5-10 мин), а също да ходи с боси крака, особено по трева сутрин, докато е росна. През зимата да се правят цели горещи бани (39С) с морска сол по 2 пъти в седмицата. Ако кръвотеченията от носа са обилни, чести и указаните средства не помагат, да се иска съветът на лекар специалист по ушни, носни и гърлени болести.

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер преди лягане да се вземе по 1-2 ч.л.: или а) яйца с лимон; или б) стрити черупки от яйца с мед.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и сурови зеленчуци, моркови, алабаш (гулия), домати, спанак, репички и др. Вместо вода да се дава отварката за усилване при анемия.

При лекуването на деца над 10 години може да се приложи и казаното за същата болест при възрастни.