При недоразвито ухо от рождение се прави следното:

I. Сутрин, обед и вечер 10 мин преди ядене детето да изпива по 1 чашка от 50-75 г (според възрастта) отварка от 150 г троскот (корени), корени от коприва, репей, спирея, слез и шипки - по 50 г. Три с.л. от тази смес се варят в 700 г вода на тих огън 30 мин и веднага се прецеждат; пие се подсладена с мед или захар.

Диета. Същата, дадена за глухонемота.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болното да пие овесена отварка (2 с.л. пречистен овес се вари в 500 г вода, докато омекне, и се прецежда).

II. Два часа след ядене - 1 чашка от 50 - 75 г (според възрастта) отварка от агримония и троскот (корени) - по 50 г, лавандула, подбел и синя тинтява - по 30 г, маточина и червен кантарион - по 25 г и мента пиперита 20 г. 2 с.л. от тази смес се запарват с 500 г вряща вода и след това се варят на тих огън още 10 мин; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Вечер преди лягане за деца над 5 години да се прави 1-2 вечери поред по 1 топла клизма с 500 г чай от лайка (2 с.л. цвят от лайка се запарват с 500 г вряща вода; кисне захлупено 20 мин и се прецежда); след това само при запек се прави клизма от същия чай.

За деца под 5 години клизмите се правят с 300-500 г чай (според възрастта им); после една вечер на детето се прави парна баня на главата с чай от лайка в продължение на 5 мин, като главата се навежда с болното ухо към парата, втора вечер - парен компрес на болното ухо с торбичка, напълнена с търпимо горещ полусварен ечемик (врял 5 мин, за да може да се използва 2-3 пъти поред), с продължителност 10-15 мин, последван от разтривка на гръбнака 1-2 пъти от долу на горе с памуче, натопено в камфоров спирт; коремен компрес от 2-3 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина (5 с.л. трина се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 5 мин; като изстине, се прецежда).

На главата се слага една вечер цяла "шапка", ушита от тензух със специален придатък, който добре да покрива недоразвитото ухо, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано) и засилен с 5-9 с.л. диви кестени, настъргани с кората (при липса на кестени - с 5-9 с.л. пресни корени от полски бъз, нарязани ситно и счукани на кашица, и 5-10 сини сливи, киснали в малко вода, за да набъбнат, и смачкани без костилките.

Втората вечер на главата на детето се слага същата "шапка", напълнена с квас и др., както първата вечер, но придатъкът върху ухото се напълва с топла лапа от печен кромид лук, обелен и ситно нарязан, полуизстискан и засилен с 3-5 сини сливи, смачкани без костилките, и малко царевично брашно за отнемане на излишната влага на лапата. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болното.

IV. Сутрин - 5 мин сух четков масаж на цялото тяло, последван от фрикция на подмишниците и коремчето с хладка вода.

V. Лятно време преди обяд между 11 и 12 часа на детето да се направи слънчева баня на тази страна на главата, от която е недоразвитото ухо, със зелен лист от репей, слънчоглед или тиква в продължение на 20-30 мин или докато му е приятна. Следва поливане на цялото тяло заедно с главата с хладка слънчева вода, в която от вечерта са киснали една двойна шепа орехови листа и стиска морска сол, а после - сухо изтриване.

Забележка. Слънчева баня без зелен лист в този случай ще бъде вредна за болното.

Важни добавки. 1. За да бъде детето лекувано успешно, необходимо е да се подстриже ниско с машинка.

2. На слънце, вятър, дъжд и студ да не се ходи без шапка.