Причини:

а) За вродената глухонемота - близко кръвно родство на родителите (женитба между братовчеди), пиянство и душевни болести у родителите, както и унаследено преминаване през едно поколение (от дядо и баба на внуците).

б) На придобитата глухонемота - заболявания на слуховия орган, хроничен енцефалит, лекуване със стрептомицин, канамицин и други силни лекарства, епидемични заразни болести (скарлатина, морбили, менингит, шарка, тиф и др.).

Лечение. Ако глухотата е вродена и детето е още малко (до три навършени години) или е придобита, но без органични повреди, при упорито лечение може да се очаква, че детето ще започне да чува, а след това и да говори.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене болното да взема по 1-2 ч.л. (според възрастта) сироп от борови връхчета и оризови люспи - по 100 г от двете се варят 30 мин в 2 л вода на тих огън, след това се прибавя по 500 г ситна захар и чист мед и се вари още 10 мин; като изстине, се прецежда.

II. 10 мин след сиропа детето да изпива 1 кафена чашка отварка от агримония, босилек (листа и цвят), жълт кантарион (листа и цвят), мента пиперита, очанка, червен кантарион, спирея и хмел - по 50 г от всяка. 2 с.л. от тази смес с 1 изравнена с.л. ленено семе (предварително леко опечено) и 1 изравнена ч.л. анасон се запарват с 500 г вряща вода и се варят още 10 мин; като изстине, се прецежда и се пие подсладена с малко мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко, консервирани меса и риби. На обяд заедно с другата храна може да се дава и до 50-100 г крехко месо - агнешко, телешко, птици или прясна риба. На вечеря на детето да се дава безмесна храна - кисело мляко с 1-2 ч.л. сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с малко препечен хляб. След ядене да изпива 1 кафена чашка сок от моркови, целина и ябълки по равни части.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от лайка или плодови сокове според сезона.

III. Два часа след ядене да се взема: а) една-две ч.л. настойка от 3 цели пресни сурови яйца, залети със сока на 9 лимона, така че да ги покрият около 1/2 см; покрити, трябва да киснат 3-4 дни, докато черупките им се разтворят, след което с вилица се изваждат ципите им и се прибавя 50 г чист коняк (за да не се вкиснат) и 200 г небетшекер (лята захар), счукан ситно; или б) по 1-2 ч.л. сироп от борови връхчета и оризови люспи.

IV. 10-20 мин след настойката детето да изпива пак 1 кафена чашка отварка (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) - клизма с 250-500 г топла вода, последвана от парни компреси с две торбички от марля, напълнени с попарена и изстискана лайка - 5 мин, а след тях разтривка на гръбнака от долу на горе 1-2 пъти чрез малки кръгови движения с памуче, натопено в камфоров спирт. След това се поставя в двете уши на детето по едно малко топче памук, леко намазано със стопена зайча мас (най-добре от див заек).

Едновременно с това две последователни вечери на главата му се поставя "шапка" от тънко хасе, напълнена с възтопъл (36С) пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен според възрастта на детето с 3-5 с.л. диви кестени, настъргани с кората: "шапката" да покрива челото, ушите и тила, а върху нея да се сложат вестник и вълнена шапка.

Едновременно да се постави: питка на носа му от същия квас, а над нея - парче вестник; коремен компрес (отпред), натопен в топъл чай от цвят на бял равнец (запарва се като чай от лайка); държат се до сутринта. Следващите две последователни вечери - същите процедури, като "шапката" се пълни с топла лапа от 150-300 г (според възрастта) сварен ориз, врял в 300-600 г вода, заедно с 10-20 сини сливи, смачкани без костилките, и 1-2 с.л. ленено семе; всичко ври, докато стане гъста лапа; държат се цяла нощ.

Забележка. Преди всяко поставяне "шапката" на главата на болното във всяко ухо да му се капват през вечер по 1-2 капки топъл сок от печен праз лук и през вечер - по 1 капка топла прясна свинска жлъчка (детето лежи на обратната страна на ухото, в което се слагат капки). Капките се затоплят до 37С.

VI. Сутрин. Сух четков масаж на цялото тяло - за малките деца с кадифена ръкавица и под одеялото (за да не се простудят), последван от масаж на сливиците: 15 пъти напред и 15 пъти назад.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

Важни добавки. 1. На слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка детето да не ходи.

2. За да върви лечението по-успешно, необходимо е детето да се подстриже ниско.

3. При увеличени сливици добре е всяка вечер и на тях да се слага торбичка с чист пресен квас, засилен с 2-5 сини сливи без костилките.

4. Всеки месец да се проверява слухът на болното със силно изсвирване зад гърба му.

5. След като започне да чува добре, капването в ушите спира и в продължение на 3-4 седмици постепенно се ликвидират и останалите приложения от лечението.