Причини. Обикновено се дължи на гнойно заболяване на средното ухо. В редки случаи гнойта идва не от вътрешното ухо, а от цирей в ушния канал, който е пробил.

Признаци. Заболяването започва с остра болка и с треска. Скоро се появява лепкаво кръвенисто течение, после жълтовато и гнойно, което престава след няколко дни или продължава със седмици и месеци. В някои случаи течението мирише силно.

Лечението се провежда от лекар. Народната медицина предлага за спиране на течението общо лечение за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 15 мин преди ядене детето да взема по 1 ч.л. (за по-малки деца 1/2 ч.л.) смес от 500 г чист мед и 15 г рафинирана сяра (от аптеката); преди всяко вземане сместа се разбърква много добре.

II. Непосредствено след сместа да се изпиват 100 г (за по-малки деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, лавандула, лепка, невен, пача трева, ранилист (листа и цвят), слез, синя тинтява и цариче - по 50 г от всяка. Две пълни с.л. от тази смес се запарват с 500 г вряща вода и захлупени се варят 10 мин; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от кромид лук с магданоз (листа), настъргани моркови и целина по равни части с малко винен оцет и зехтин по вкус) може да изяжда и 50 - 100 г крехко месо - агнешко, телешко, птица или прясна риба. На вечеря - безмесна храна, кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб. След ядене детето да взема 1 ч.л. бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода да пие запарка от шипки (30 шипки, счукани на кашица, се запарват с 600 г вряща вода и като клокнат 3 пъти, се снемат от огъня, а като изстине, отварката се прецежда); пие се подсладена с мед или сироп и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да се изпиват 75 г (за по-малки деца наполовина) отварка от бял равнец, обикновена коприва (листа), жълта комунига, лайка (цвят), маточина, страшниче и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. 2 с.л. от тази смес с прибавка на 1 изравнена ч.л. дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода и се варят 10 мин на тих огън; като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) на болното се прави клизма с 200-500 г (според възрастта) топла вода. Следва парна баня на главата с чай от лайка или парни компреси с търпимо гореща ситна готварска сол, сложена в торбички от тънко хасе; върху торбичките се слага парче от тънък найлон и фланелен бинт; продължителността на компресите е около 10-20 мин.

След него за юношите се прави редуваща баня на краката до под коленете (42С за 30 секунди, 20С за 3 секунди - 5 пъти), коремен компрес от 2-3 бархетни парчета, натопени в топъл чай от бял равнец (3 с.л. листа и цвят в 500 г вода се варят 5 мин; като изстине, се прецежда), а върху тях се слага вестник и вълнен пояс.

В болното ухо (уши) да се капват (като лежи на здравото) по 5 капки (за по-малки деца по 2-3 капки) топла настойка от лайка (цвят), жълт кантарион (листа и цвят) и седефче (листа и цвят) - по 20 г от всяка билка се запарват с 200 г вода и захлупени се варят, докато остане само 50 г отварка; след това се прецежда през тънка кърпа и засилва с 2 с.л. чист зехтин (но не и олио).

Тези капки се слагат в продължение на 30 дни, като се съчетават и с "шапка" на главата от тънко хасе, която да покрива изцяло ушите, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 5-10 с.л. (според възрастта на болния) диви кестени, настъргани с кората, и 10-20 сини сливи, смачкани без костилките, поръсени с 2 с.л. пудра захар (за по-малки деца наполовина); върху нея да се поставя вълнена шапка. На гърлото - торбичка с квас, засилен с 2 с.л. диви кестени (за по-малки деца 1 с.л.). На носа му да се сложи питка от същия квас със залепена книжка отгоре. Двете лапи се държат до сутринта или докато много досадят на болното.

V. Сутрин да се направи фрикция с хладка вода на подмишниците и корема и сухо изтриване на болното, последвана от измиване на гнойта в ухото или с памуче, натопено в камфоров спирт, или с отварка от листа и цвят на жълт кантарион (2 с.л. се запарват с 400 г вряща вода и се варят 10 мин; като изстине, се прецежда); след това в болното ухо (уши) се капва пак по 1 капка от настойката от жълт кантарион, лайка и седефче (вж. точка IV) и в ухото се поставя топче чисто памуче.

Важни добавки. 1. При менструация редуваща баня на краката не се прави.

2. Болното да спи винаги на ухото, което гнои, за по-лесно изтичане на гнойта; ако и двете уши гноят - по гръб.

3. През деня ушите трябва да се измиват често с хладка отварка от полски хвощ (2 с.л. листа и цвят в 500 г вода се варят 10 мин; като изстине, се прецежда).

4. Гнойта да не се измива с кислородна вода.

5. На слънце, вятър, дъжд и сняг без шапка да не се ходи.