Ушната кал е гъст лепкав секрет, който се изработва от специални мастни жлези в кожата на ушния канал. Тя задържа чуждите тела, попаднали в ушния канал, като прах, сажди, насекоми, камъчета и др. и не им позволява да проникнат дълбоко в ухото.

Понякога към ушната кал се прибавят нечистотии отвън и тя се втвърдява, при което образува плътна запушалка в канала. Ако влезе вода в ухото, ушната кал набъбва и може да запуши плътно канала.

Признаци. Запушването поражда усещания на заглъхване в ушите, което кара децата да бъркат в ушите с каквото им попадне в ръцете. Ако калта е близо до тъпанчето, може да наляга върху него и да предизвиква замайване и шум в ушите.

Предпазване. Ушната кал трябва да се чисти редовно поне веднъж седмично. От вечерта в ухото на детето се слага 1/2 ч.л. чист топъл зехтин (не олио) или глицерин или се накапват 5 капки топло бадемово масло. На другата сутрин ухото се почиства с клечка памук.

Лечение. В напреднали случаи ушната кал се отстранява чрез промивка на ушите. Тя трябва да се направи от лекар, за да не се повреди тъпанчето на ухото. След това измиване, ако детето е склонно към образуване на ушна кал, да се вземат мерки за укрепване на организма му с общо лечение,

а) Ако е запечено, да му се направи топла клизма (38С).

б) Всяка сутрин да му се прави сух четков масаж, последван от хладка фрикция. Всяка вечер да се поставят компреси на корема, натопени в топла отвара (36С) от трина или в хладка вода (30-28С).

в) Полезни са и парните бани на главата с лайка (2-3 седмично) за по-големите деца, а за по-малките - парни бани на краката. След препотяването да се направи сухо изтриване и хладки компреси на корема, както по-горе.

Вътрешно. Сутрин, обед и вечер преди ядене детето да взема по една винена чашка чай от бял равнец (запарва се като обикновен чай), а след ядене - по една чашка кафе от жълъд.

Диета. Лека вегетарианска храна (млечно-растителна) с повече плодове и зеленчуци или сокове от тях.