При деца може да има размекване, изкривяване на костите, разреждане на костното вещество, лесно чупливи и изтощени кости.

Признаци. Болки в засегнатите кости.

Лечението се провежда от лекар. Народната медицина предлага общо засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене болното да взема по 1-2 ч.л. (според възрастта) настойка от 3 цели пресни яйца, залети в подходящ буркан със сока на 9 лимона, който да ги покрие с ? см отгоре; в него киснат 3-4 дни, за да се разтворят черупките им. След това с вилица се разбъркват, изваждат им се ципите и се добавя 50 г чист коняк и 200 г небетшекер, счукан на ситно; държи се на студено място, за да не вкисне.

II. 10 мин след настойката да изпива 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от агримония, борови връхчета, бял равнец, исландски лишей, кървав здравец (корени), орехови листа, росопас, спирея (цялата билка с корена), с прибавка на 1 лимон, разрязан на 4 части, се варят в 600 г вода 15 мин; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед или сироп по вкус.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци, съдържащи повече витамин D в естествено състояние, или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби.

Сутрин на закуска да му се дава чаша сварено мляко с 1 рохко яйце и малко прясно несолено сирене с леко препечен хляб.

На обяд като предястие болният да изяде 1 глава печен кромид лук или салата от сурови настъргани моркови с целина и ябълка по равни части, а обядът да се състои повече от кашави храни и зеленчукови пюрета с 50-100 г крехко месо - агнешко, телешко, птица или прясна риба, варени или печени (не пържени).

На вечеря - безмесна храна, и то повече храни, съдържащи витамин D - краве мляко (прясно или кисело), сметана, рохко сварено кокоше яйце, прясно несолено сирене, жито, сварено като ашуре, с малко ядки от орехи и захар, пасирана супа. Да се взема и по 1-2 ч.л. бъзов мармалад.

Забележка. От голяма полза е на обяд и вечеря пюретата и другите кашави храни да се поръсват с 1/4 изравнена ч.л. прах от изгорен до бяло телешки джолан, стрит на брашно.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) болният да пие овесена отварка (2 с.л. овес (зърна) се запарват с 600 г вряща вода и се варят на тих огън 15 мин, прибавя се 1 с.л. шипки (плод), разрязани на по две части; като изстине, се прецежда през тънка кърпа). Пие се подсладена с мед или лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да се вземат 1-2 ч.л. сироп от алое арборесценс (трионче); на 10-15 зелени листа с общо тегло 200 г се махат бодлите и се смилат на каша; към нея се прибавят по 200 г чист мед и малага или чисто натурално червено вино; вари се във водна баня 30 мин; като изстине, се прецежда през тънка кърпа и се държи на студено, за да не вкисне.

IV. 10 мин след сиропа да изпива 25-50 г (според възрастта) отварка от волски език - 100 г, зайча стъпка, мечо грозде, невен и медуница - по 60 г, акация (цвят), жълт кантарион, лайка и мащерка - по 40 г. Две пълни с.л. от тази смес се запарват с 600 г вряща вода и захлупени, се варят 10 мин; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави топла клизма с 200-500 г вода, последвана от частична топла баня (38С за 10-15 мин) на засегнатите крайници с отварка от борови клони, полски бъз (цялата билка с корена) и овесена слама - по 1 двойна шепа от всяко в 1 кофа варова вода (500 г ситна негазена вар се изгазява с една пълна кофа чиста вода, бърка се и когато варта се утаи на дъното, а водата напълно се избистри, внимателно се излива в друга кофа, така че в нея да няма от варта); казаните билки се варят 20 мин, след това се добавя 1 двойна шепа орехови листа и се вари още 10 мин; преди снемането й от огъня се прибавя 100 г морска сол и като се разтопи, се снема и прецежда.

Ако са засегнати костите на стъпалата с големия и малкия пищял, банята се прави до под коленете; ако са засегнати китките с предлакътните кости, банята се прави до лактите.

След банята се прави сухо изтриване и налагане на съответните кости с торбички от тънко хасе, напълнени с пресен топъл (36С) селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен за всяко място с по 1-3 с.л. сурови диви кестени, настъргани с кората, и по 1 с.л. листа от магданоз, попарени, изстискани и нарязани на ситно; отгоре се слага вълнен бинт; едновременно с това на болното да се направи компрес на корема от 2 бархетни парчета, натопени в чай от орехови листа, на главата му да се постави "шапка" от зелени листа от прясно зеле, леко напръскани от вътрешната страна с малко оцет, а върху тях - вълнена шапка; така да се спи.

Забележка. С дадената отварка може да се направят 15 бани поред.

VI. Сутрин се прави фрикция с хладка вода на подмишниците и корема, сухо изтриване и носене през целия ден върху засегнатите места парчета мушама от хаваджива, прикрепени или с чорап, или с фланелен бинт. Мушамите се носят 10 дни от едната и 10 дни от другата страна и се заменят с нови.

VII. Лятно време между 10 и 11,30 часа да се направи слънчева баня на засегнатите крайници със зелени листа от репей, слънчоглед или тиква или слънчево-пясъчна баня на цялото тяло до шията в горещ пясък, студен компрес на сърцето и с глава, запазена от слънцето (за да не получи болният слънчев удар), с продължителност, докато му са приятни, последвани от поливане на цялото тяло с хладка слънчева вода и сухо изтриване.

Важни добавки. 1. При липса на апетит всеки 3 часа на болното да се дава по 1 с.л. отварка от пелин (1 с.л. листа и цвят се запарват с 250 г вряща вода и се варят 5 мин; като изстине, се прецежда).

2. При слабо сърце или шум в него след закуска, обяд и вечеря да се взема по 1 ч.л. от следната смес: 150 г чист мед, 50 г кафе от фий и 10 ядки от сладки бадеми, счукани на кашица.

3. По възможност болното да живее и играе повече време на чист въздух.