Формите на изкривяване на гръбнака са три - кифоза (изпъкнала дъга назад), лордоза (изпъкнала дъга напред) и сколиоза (изпъкнала дъга встрани).

Причини:

а) Кифозата (гърбицата) се образува най-често поради размекване на гръдните прешлени на туберкулозна почва и разрушаване на един или няколко прешлена на гръбначния стълб.

б) Лордозата се развива обикновено вследствие на размекване и разрушаване на поясните прешлени, на болестно изменение на тазовите кости, а така също и при сраствания на прешлените при т. нар. спондилартроза или шипове на прешлените.

в) Сколиозата се дължи на рахит, мускулна слабост, лошо положение на тялото при седене (особено сред учещите се), нееднаква дължина на двата крака.

Признаци:

а) На гърбицата обикновено се различават две форми - старческа и у подрастващи и млади хора със слабо телосложение (особено късогледи), които при писмена работа или четене наклоняват главата и гърба си напред. Кифозата се изразява в изкривяване на гръбнака между 6-ия и 9-ия прешлен.

б) Лордоза се среща обикновено в поясната област и се състои в изкривяване напред на долните гръдни и поясните прешлени, поради което тазът се наклонява напред.

в) Сколиозата е изкривяване на гръбнака встрани. Често бива и двойна - в гръдната част на една страна, а в кръста - в противоположната страна, така че линията на гръбнака има вид, подобен на буквата S.

Най-често и най-лесно това изкривяване става у хора със слаба мускулатура в периода на най-голямото израстване на организма, т.е. между появяване на вторите зъби и половата зрелост (пубертета).

Детската възраст от 6 до 10 години е времето за най-голямото развитие на сколиоза. Момичетата като по-слаби физически са предразположени към нея повече от момчетата. Сколиозата се развива повечето пъти незабелязано. Първото, на което обръщат внимание околните, е ненормалното положение на раменете, при което едното стои по-горе от другото. В това време (първата степен) може лесно да се спре развитието на заболяването.

Ако изкривяването достигне до формата на буквата S, сколиозата става от втора степен, нелекувана, тя дава цял ред изменения в прешлените, ребрата, лопатките и ключиците, които водят към 3-а степен на заболяването.

Предсказание. Започналото изкривяване, ако не се лекува, върви бързо напред. Затова трябва да го лекуваме колкото може по-рано.

Предпазване. Като се има предвид, че гръбначните изкривявания са трудно лечими, особено в напреднала възраст, по-добре е да предпазим децата от тази промяна, а това е много лесно. Достатъчно е да се взрем в причините и да ги отстраним.

Правилото за малките деца е борба с рахита, забрана на ранното (преди 8-9 месеца) изправяне на крака и сядане на кърмачетата.

Друго много ефикасно средство против изкривяването на гръбнака е честото оставяне на детето (още когато е на 6 до 8 седмици) да лежи по коремче (за да го накараме да си дига главата, та по този начин вратните и гръбначните мускули да се развиват по-силно), а по-късно и да пълзи. Детето не трябва да се оставя да лежи (спи) все на едната си страна, а да се мени положението му. Когато го носим на ръце (след като детето навърши три месеца), необходимо е носенето да става ту на едната, ту на другата ръка.

За предпазване на учениците от сколиоза най-голямо значение имат:

1. Писането с прави букви.

2. На чина детето седи нормално, ако всичките му стави на краката са сгънати под прав ъгъл. Височината на седалото на чина трябва да се равнява на 4/7 от височината на тялото. Зад чина трябва да има облегалка, на която децата да се облягат.

3. Когато децата стоят прави, да се карат да стоят равномерно на двата си крака.

Лечението се провежда от лекар специалист. Тъй като изкривяването на гръбнака е сериозно страдание, при което е застрашен белият дроб, необходимо е да се вземат сериозни и навременни мерки.

Чрез простия природен начин на живот съразмерността на тялото може да се възвърне, особено у младите организми.

Лечението трябва да бъде насочено към отстраняване на основната причина. При изкривяванията, дължащи се на туберкулоза и рахит, трябва да се приложи лечението, което е дадено за тези болести. При изкривяванията, които са резултат на заболявания на костите, необходимо е да се прилага лечението, което е дадено за съответните болести на костите. Безспорно, че в тези случаи, когато изкривяванията се развиват на почвата на размекване на костите, пълното излекуване е малко вероятно.

Лечението обаче и в този случай трябва да бъде общо с цел да се укрепи болният организъм, без което е немислим всякакъв резултат - например при малокръвие да се приложи казаното за малокръвие, при липса на апетит да се приложи казаното за липса на апетит и т. н.

При лечението на болни, при които причината не е установена, да се приложи следното:

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене болният да взема по 1 с.л. (за деца по 1 ч.л.) настойка от 3 цели пресни яйца, сложени в подходящ буркан, залети със сока на 9 лимона; киснат 3 дни, за да се разтворят черупките им. След това с вилица се разбъркват, изваждат се ципите им и се прибавя 200 г небетшекер (лята захар), счукан на ситно, и 30-50 г (според възрастта на детето) чист коняк, за да не вкисва бързо; държи се на студено.

II. 10 мин след настойката да се изпива 1 винена чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от 5 ореха, счукани с ядките и черупките, с прибавени по 2 с.л. корени от обикновена коприва, корени от кървав здравец и овес (зърна), варят се в 1500 г вода 15 мин, след което се прибавят и 4 с.л. от следната смес: агримония, борови връхчета, бял равнец, исландски лишей, пача трева, полски хвощ, росопас и спирея - по 50 г от всяка, и се варят отново на тих огън още 15 мин, след което веднага се прецеждат. Пие се подсладена с малко чист мед и лимон по вкус.

Забележка. Добре е счуканите орехи да се завързват в торбичка от марличка, за да не драскат при прецеждането.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци или обикновена слабо солена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. Преди обяд и вечеря като предястие детето да изяжда по 1 глава кромид лук без захар и хляб.

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и 100 г крехко месо от агне, теле, птица или прясна риба със салата от кромид лук и магданоз по равни части и по малко от други любими салати с чист винен оцет и чист зехтин по вкус.

Безмесна вечеря -кисело мляко с 1-2 с.л. сурова настъргана целина, зеленчукови пюрета, тестени ястия и компоти, а също сурови плодове и ядки от бадеми, орехи, лешници и др. с малко препечен хляб. След ядене да взема и 1 с.л. (за деца по 1 ч.л.) бъзов мармалад с малко мед.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипки (25 шипки, счукани на кашица, се запарват с 500 г вряща вода; като клокне 3 пъти, се снема от огъня и се прецежда през кърпа). Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да се изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) се прави клизма с 200-500 г топла вода (според възрастта на детето), последвана през вечер:

а) от цяла топла баня (37С за 10-20 минути) с отварка от полски бъз (цялата билка с корена и листата) - 2-10 коренища (според възрастта) без плодовете, които цапат, и 1 снопче борови клони се варят 20 мин на тих огън в котел, пълен с вода; след това се прибавят по 1 двойна шепа орехови листа и трина и се вари още 10 мин, а преди да се снеме от огъня, се прибавя и 1 шепа морска сол; щом се разтопи солта, котелът се снема от огъня и се прецежда.

След банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване, като болното лежи добре увито в хавлия и 1-2 одеяла 1 час за по-добро изпотяване, а след препотяването се облича чиста нощница;

б) при липса на условия за правене на бани те може да се заменят с обличане на "мокра риза" (ушита от бархет, натопена в същата топла отварка и добре изстискана), върху която се слага хавлия; след нея - уви-ване на болния като бебе с 1-2 одеяла и така лежи 2 часа. След това се изтрива със сух пешкир и се облича суха нощница. Такива бани или обличане на "мокра риза" да се направят 30-40, като предварително сърцето на болния бъде прегледано от лекар. С една и съща отварка може да се направят по 5-6 бани в седмицата - от понеделник до петък, а събота и неделя да се почива. При всяко второ къпане водата да се затопля до казаната температура.

в) През вечер да се прави 1-2 пъти разтривка на гръбнака от долу на горе с кръгови движения с памуче, натопено в камфоров спирт, последвана от налагане на гръбнака с торбичка от тънко хасе (широка според изкривяването на гръбнака и дълга според дължината му), напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен (според възрастта на детето) с 4-10 с.л. сурови настъргани диви кестени или 4-10 лъжици млади пресни корени от полски бъз, счукани на ситно.

Едновременно се слага компрес на корема от 2-4 хасени парчета, натопени в топъл чай от бял равнец, а върху тях - сухо парче и фланелен пояс. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болното.

Забележки 1. При главоболие на главата да се постави "шапка" от същия квас с 3-9 с.л. диви кестени или корени от полски бъз, а над нея - вълнена шапка.

2. При липса на условия за бани и "мокри ризи" болното може да се лекува само по точка в.

V. Сутрин се прави фрикция на гърба, корема, половите органи и подмишниците с хладка вода и сухо изтриване. След това на изкривения гръбнак се поставя подходящо парче мушама от хаваджива с тропосано отгоре парче тънък найлон, добре набоден с дебела игла, за да диша кожата. Мушамата се прикрепя с ширити и се носи 15 дни от едната и 15 дни от другата страна. След това се заменя с нова.

Важни добавки. 1. Ако от баните болният се почувства по-бодър и обнадежден, че ще оздравее, може да ги продължи, докато направи 40 бани. Ако не се чувства добре от тях, да ги спре и продължи лечението си по втория начин (вж. буква в).

2. След баните болното да си почине най-малко 15 дни и тогава отново да продължи лечението по втория начин.

3. Щом физически закрепне, добре е към казаното да се прибави и съответната лечебна гимнастика под ръководството на методист по лечебна гимнастика в следния ред:

а) първата и втората седмица всяко упражнение да се прави по 1-2 пъти;

б) третата и четвъртата седмица всяко упражнение да се прави по 2-3 пъти;

в) петата и шестата седмица - по 3-4 пъти и т. н., докато през 20-ата се стигне всяко упражнение да се прави по 10 пъти; най-добре е болният да продължи така до пълното оздравяване. След оздравяването добре е да продължава същата гимнастика;

г) всяко упражнение да се прави спокойно и правилно, като се вдишва и издишва правилно;

д) след всяко упражнение да се правят и по 2-3 дълбоки вдишвания и издишвания;

е) след всяко упражнение болният да се спира, за да си почине, особено ако чувства лека умора;

ж) да се запомни, че в основата на всички тия упражнения лежи принципът: чрез разумна, бавна и предпазлива работа да се постигне засилване на мускулите и връзките на болните кости и по такъв начин да се придаде на изкривения гръбначен стълб естествена опора.

Препоръчва се 1-2 часа след закуска да се направят следните упражнения:

1. Утринна общоукрепваща гимнастика със съответното дишане.

2. Хвърляне на топка в баскет, катерене по шведската стена, увисване на цялото тяло и противоравно на изкривяването.

3. Упражнение с тояга, хваната в двата края и кръгово въртене пред гърдите и над плешките отляво надясно през главата и обратно.

4. Много полезно е и упражнението за изтегляне на гръбнака: в первазите на двете противоположни стени в стаята се завинтват по две кукички на ширина, отговаряща на ширината на гърдите на болното. От едната страна на кукичките се завързват две въженца с възли на края, а на другите две въженца - с примки, направени с възглавнички. Дължината на въженцата трябва да бъде такава, че болното, като легне на пода и като му се закрепят с примките краката при глезените (за да бъдат неподвижни), с ръцете си да се улови за възлите на другите две въженца. От това основно положение то почва да дърпа въженцата с възлите и така изтегля гръбнака си. Прави се до лека умора и с равномерно дишане.

5. След всяко упражнение - дълбоко бавно вдишване, максимално задържане на въздуха в гърдите и силно издишване.

6. През лятото от голяма полза са и слънчевите бани със зелени листа или слънчеви бани на горещ пясък по начина, даден в същия том (вж. "Рахит"). Прилагането им отменя всички приложения, дадени както за вечерта, тъй и за сутринта.

7. Такива болни деца и даже по-възрастните са длъжни първите 4-8 седмици от почване на лечението постоянно или повечето от времето да лежат (предимно на корема или настрани, а като изключение за малко време на гърба) на равно легло, за да се подпомогне изравняването и изправянето на отделните части на тялото. В случая най-добри са равномерно напълнените дюшеци. Едва след 4-8 седмици от започване на лечението може да се разреши на малките деца да пълзят.

Самовнушение - с общата формула "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става..."

При лечението да се помни, че това страдание се лекува бавно, и то ако не е много напреднало.