Когато нервите на някои мускули на крака (краката) са парализирани, вследствие на което не функционират, противоположните мускули се скъсяват и кракът се изкривява.

Причини. Изкривяването може да е вродено и придобито.

а) Вродените изкривявания се дължат на изменение на стъпалото поради неправилно развитие на костите още в утробата на майката. Значение имат и прекарани заболявания По време на бременността или при затруднено раждане

б) Придобитите изкривявания се дължат на детски паралич, свиването на мускули и сухожилия поради изгаряния на кожата, възпалителни заболявания и пр.

Признаци. Свиване на крака в коляното, вследствие на което детето е принудено да ходи на пръсти. Различаваме няколко изкривявания на стъпалото. Болното може да стъпва само на външната или само на вътрешната страна на стъпалото, или само на петата, или само на пръстите и т. н.

Предсказание. Заболяването е сериозно.

Лечението се провежда от лекар ортопед. Народната медицина препоръчва веднага и енергично да се пристъпи към общо лечение, целещо да засили организма.

а) Първите 1-2 вечери поред да му се направи топла клизма (37С) най-добре с 200-500 г чай от лайка (според възрастта);

б) Всяка сутрин още в леглото на болното да се прави нежна разтривка на цялото тяло със суха ръка или сух четков масаж (3-5 мин), последван от хладка (25С) фрикция на гръбнака (не гърба) с отварка от морски водорасли. Прави се от горе на долу от 3 до 5 пъти, след което, без да се изтрива, детето се оставя да полежи малко на гърба си, докато се стопли. Между 10 и 11 часа да му се направи слънчева баня със зелени листа с продължителност 10-30 мин, и то повече на гърба и краката, последвана от поливане на гръбнака със слънчева вода или кратко (3-5 мин) къпане в река или море;

в) Вечер преди лягане през вечер (понеделник, сряда и петък) да се прави лек масаж на болния крак (3-5 мин), последван от леко изтриване на гръбнака (1-2 пъти) от долу на горе с памуче, натопено в камфоров спирт, след което на гръбнака да се постави торбичка от тънко хасе (широко 10 см), напълнена с хладък селски хлебен квас (засилен с 5-9 сини сливи, смачкани без костилките).

Едновременно с това - компрес на корема (отпред), натопен в топла отварка от трина, и "мокри чорапи", натопени в хладка (26С) вода, и топла тухличка (шише) до стъпалата; държат се цяла нощ.

През вечер (вторник, четвъртък и събота) се прави цяла топла баня (36-37С за 15-20 мин) с отварка от морски водорасли, борови клони, трина, орехова шума, корени от коприва и полски бъз, овесена слама и морска сол;

г) При напреднали случаи за по-бързо излекуване болното може да носи апарат, който държи крака в нормално положение до оздравяването му.

Вътрешно:

а) Чай от бял равнец (запарва се като обикновен чай). Пие се сутрин, обед и вечер 10 мин преди ядене по 1 винена чашка, подсладен с мед.

б) Непосредствено след ядене на детето да се дава 1/4 -1/2 ч.л. прах от липови въглища с малко мляко и мед.

Диета. Лека вегетарианска (млечно-растителна) храна с повече плодове и зеленчуци, слабо подкиселена. Вместо вода да се пие овесена отварка.