Изкривяване на краката при дете се дължи на рахит, счупване на една от костите на крака или изкълчване на колянната става.

Признаци. Изкривяването може да бъде такова, че колената на детето да се допират едно в друго, или обратно - да се отдалечават и да образуват две дъги, извити навън. Може да бъде засегнат само единият крак или и двата, а се срещат случаи, при които единият крак е извит навътре, а другият - навън.

Предсказание. Заболяването е сериозно.

Лечението се провежда само от лекар. Народната медицина предлага общо засилване на организма и според причината на дефекта.

Ако се дължи на рахит, да се проведе съответното лечение. Всяка вечер преди топлата баня краката на болното да се масажират 3-5 мин.

При по-големите деца, които трябва да посещават училище, докато оздравеят напълно, може да се поставят шини. Когато изкривяването е много голямо, приготвят се специални апарати за двата крака от лекар ортопед. При много тежки случаи, когато при шестмесечно природолечение не получим резултати, може да се прибегне и до операция.