Ноктояд (гнойно възпаление на пръстите) се причинява от инфекция или липса на витамин А в храната. Освен това контузия, смазване или лошо нараняване на пръста.

Признаци. Болното се чувства зле; болките в пръста са понякога нетърпими. Не му се яде, езикът му е обложен и пр.

Лечение. Веднага да се покаже на лекар. Народната медицина предлага общо засилване на организма:

а) На болното в продължение на 1-2 вечери поред да се правят топли клизми (37С), най-добре с чай от лайка;

б) Всяка сутрин и обед да кисне (5-10 мин) болната си ръка (крак) в хладка отварка от слез (4 с.л. се варят в 1 л вода 10 мин); след това на по-малки деца се поставя коремен компрес, натопен в топла (36С) отварка от трина), а при по-големи деца - или същият компрес (държи се 2 часа), или пък коремна баня (32-26С за 5-10 минути).

Едновременно (до нагнояването) болният пръст да се налага с топла лапа от печен кромид лук или с хладък селски хлебен квас, или пък на цялата китка (стъпало) да се поставя студен компрес, натопен в същата отварка от слез или вода. Вечер преди лягане, след като отново детето накисне болната си ръка (крак) в хладка отварка от слез, да му се постави коремният компрес, както сутринта, и с него да спи. В стаята на болното винаги въздухът да е чист.

Външно. При нагнояване на пръста свареното на каша камилско сено много добре изсмуква гнойта. С тази каша се превързва пръстът 2-3 пъти на ден. Болките веднага преминават, гнойта се почиства и пръстът оздравява.

Вътрешно. Чай от бял равнец (запарва се като обикновен чай и се пие вместо вода).

Диета. Също както при ревматизъм.

Внушение. При силни болки с формулата: "Миличко, спи спокойно. Болката ти от час на час минава и в най-скоро време ще оздравееш."