Ревматизмът у децата е особено тежка болест.

Главната и основна причина са микробни токсини, които се развиват в гърлото и носа. Те засягат ставите, сърдечните клапи и бъбреците. Ревматизмът може да се появи също като усложнение на скарлатина. Той се среща и у деца по-малки от 5 години. Ревматичната треска е продължителна и намалява вечер. Една или няколко стави биват силно болезнени, зачервяват се и се подуват. Ставите на долните крайници се засягат обикновено най-напред.

Най-отличителната черта на ревматизма е последователното обхващане на много стави. Засяга също някои вътрешни органи и главно сърцето. Ревматичните пристъпи могат да се повтарят.

Лечение. То трябва да се провежда винаги от лекар. Народната медицина препоръчва общо лечение за усилване на организма. За целта болното дете да остане на легло.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене болното да взема по 1/2-1 ч.л. (според възрастта) смес от 500 г течна гликоза или чист мед с 5-10 зелени листа от индрише (според възрастта на детето) и 20-25 ядки от сладки бадеми (счукани на кашица), 2 месести лимона, смлени на машинка за месо с корите, но без семките, по 5 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят.

II. 10 мин след сместа детето да изпива 1 чашка от 25-50 г (според възрастта) отварка от агримония, бял равнец, гръмотрън (корени), иглика, маточина, мента пиперита, мечо грозде, миризлива теменуга, пача трева и полски хвощ - по 50 г от всяка. 2 с.л. от тази смес се варят 10 мин; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирани меса и риби. На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от кромид лук и магданоз по равни части и по малко от други любими салати с винен оцет и зехтин по вкус) болното може да изяжда и 50-100 г крехко месо - агнешко, телешко, птица или прясна риба. Безмесна вечеря: кисело мляко с 1/2 - 1 изравнена с.л. сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти с хляб. След ядене детето да взема 1/2-1 ч.л. бъзов мармалад с малко мед, а след него да изпива 1 чашка от 25-50 г сок от целина и ябълки по равни части.

Вместо вода (ако дадените отварки са недостатъчни) детето да пие чай от бял равнец или отварка от целина (3 с.л. листа и стъбла се варят в 600 г вода 10 мин; като изстине, се прецежда). Пие се подсладен с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене болното да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка II), подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане при запек (даже еднодневен) - клизма с 250 г топла вода, последвана от разтривка на целия гръбнак и болните стави със следната настойка: 1/2 буркан настъргани с кората диви кестени се напълва догоре със спирт за горене и захлупен, стои на слънце или до горяща печка 5 дни; след това се прибавят по 1 изравнена ч.л. нишадър на прах, нафталин, салицил и рафинирана сяра и 1 г камфор на прах; в продължение на 2 дни бурканът се обръща по няколко пъти надолу и нагоре, за да се разтворят прибавките, и на седмия ден вечерта се прибавя 1 с.л. терпентин (от аптеката). След разтривката болното ляга да спи или с бархетна нощница, или с увити болни стави във фланелени парчета; при болка в сърцето и с 2 мушами от хаваджива (10/10 см) с тропосани 2 парчета тънък найлон, добре набодени с дебела игла, за да диша кожата (едната мушама се слага отпред, а другата - отзад).

Едновременно се прави компрес на корема (отпред) от 2 бархетни парчета, натопени в хладка отварка от листа и цвят на бял равнец (3 с.л. се запарват с 600 г вряща вода и захлупени, се варят 10 мин, като изстине, се прецежда) или в хладка вода и оцет наполовина; върху тях се поставя сухо хасено парче и фланелен пояс. На главата се слага "шапка" или от сурови, настъргани на ренде картофи, полети със 100 г прясно мляко, киснати в него 30 мин и добре изстискани, или със зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет; върху нея - вълнена шапка, и така болното дете спи.

Забележка. При увеличени и гнойни сливици всяка вечер да им се прави сух и лек масаж с двата палеца - 15 пъти от под ушите към брадата и 15 пъти обратно. След него непременно върху тях да се сложи като компрес белтък от твърдо сварено яйце, рендосан ситно и поръсен с пудра захар, или ракиен компрес от 2-3 хасени парчета, добре изстискани и поръсени с малко сол; върху тях да се постави фланелен бинт и така детето да спи.

V. Сутрин. Да се разтрива областта на сърцето на болното отпред и отзад с памуче, натопено в камфоров спирт по 1 път за всяка страна, последвана от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. Ако болното е на легло, 1 час след закуска на болните стави да се поставят торбички от тънко хасе, напълнени с малко от следната смес: 100 г кисело мляко, предварително добре изцедено през кърпа, разбъркано с по 1/2 изравнена лъжичка нишадър на прах и рафинирана сяра. При вдървени и схванати крайници да се наложат с тънки (2-3 мм) филийки от прясно несолено сирене, а над тях - вълнени бинтове. Държат се, докато мине болката.

Неделя. Ако няма болки, почивка от всичко: ако има, лечението продължава по плана.

Важни добавки. 1. За да се намалят болките, добре е детето да носи във всеки джоб на панталоните си по 1 суров див кестен и да спи на дюшек, под който са наредени в един ред кестени, които се сменят на всеки 3 месеца.

2. Да се следи краката на болното винаги да са сухи и топли, за което през зимата всяка сутрин да се поръсват лекичко ходилата на чорапите със синапово брашно (от аптеката).