Най-честите прояви на никотиновото отравяне са сърдечните болести. Тютюнът ускорява сърдечната дейност. Това изморява сърцето, а болести като пневмонията, при които има повишена температура, се понасят само от здраво сърце. У пушачите се увреждат кръвоносните съдове на сърцето, като се развива атеросклероза, а тя води до сърдечни инфаркти. Те се срещат много по-често у тютюнджиите се срещат многократно по-често, отколкото у непушачи. Освен това често пушенето предизвиква аритмия, гръдна жаба, пресекливо накуцване със силни болки в единия крак, дължащо се на спазми и запушване на артериите, като понякога се стига и до гангрена на единия или двата крака.

Най-много страда сърцето към 50-ата година - тогава то се разширява и получава името "тютюнево сърце". Ранното остаряване у някои хора се дължи до голяма степен на тази отрова.

Пушачите често страдат от катар на гърлото, възпаление на гръкляна с пресилване на гласа. Най-тежко обаче е влиянието на тютюна върху бронхите. Развиват се хронични бронхити, които водят до разширяване на белите дробове (емфизем) с последствие честа кашлица и задух при физическо натоварване. При това въздушните мехурчета (алвеолите) се разпъват прекомерно и изгубват еластичността си. Белодробен рак се развива у пушачите 10-20 пъти по-често, отколкото у непушачи в зависимост от броя на изпушваните дневно цигари.

При продължително пушене на тютюн никотинът преминава в кръвта и чрез нея достига освен до останалите органи и до половите жлези. Поради това у мъжете се наблюдавана понижена полова мощ, която със спирането или ограничаването на пушенето се възвръща, а у жените - безплодие и помятане. Затова жени, които искат да станат майки, да се откажат навреме от този опасен навик.

Как да се откажем от пушенето на тютюн?

А. Отвикване от пушене при по-леки случаи.

Щом решите да откажете тютюна, набавете си 1 кг чист пчелен мед.

Сутрин, преди да се яви у вас желание да запалите първата си цигара, изяжте 1 пълна с.л. мед. След това станете бързо от леглото, облечете се и 10 мин след като сте изяли меда, изпийте една чаша горещо мляко без захар и без хляб.

Преди обяд и вечеря (30 мин) повторете същото с меда и млякото.

В останалото време, щом ви се пропуши, изяжте или по една прясна или суха кайсия, или пък синя слива - те убиват желанието за пушене.

Практикувайте това в продължение на 3-7 дни и незабелязано ще се откажете от този лош за вас и близките ви навик.

Б. Отвикване от пушене при тежки случаи.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене се взема бучка захар (или ч.л.) с вода и 15 капки настойка от зърната на зелен овес.

II. Десет минути след бучката захар се изпива една чашка от 100 г отвара от 12-те билки за пречистване на кръвта: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, великденче, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк (с тесни листа), листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа и червена хвойна - зърна, по 30 г от всяка. От тази смес 2 с.л. се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън врят 15 мин, а като изстине, се прецежда.

Диета: същата, както при хронично пиянство (алкохолизъм).

Вместо вода, ако дадените отвари са недостатъчни, да се пие запарка от широколистен живовляк (листа) - 20 листа се запарват с 500 г вряща вода, кисне захлупено 1 час и се прецежда.

III. Два часа след ядене се изпива по 1 чашка от 75 г отвара от исландски лишей - 40 г, полски хвощ - 50 г, бударица - 75 г, обикновена коприва и пача трева по - 100 г. От тази смес 2 с.л. се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън ври 10 мин, като изстине, се прецежда.

IV. Преди лягане 1-2 вечери поред се прави по 1 топла клизма с 1 л чай от лайка (засилена с 1-2 ч.л. сода бикарбонат), а след това винаги при запек - такава клизма с 1 л чай от лайка, след която в продължение на 10-20 вечери поред да се прави цяла топла баня (36-37 С за 10-20 мин) с отвара от полски бъз - цялата билка с корена, 10-15 коренища от бъза врят в 1 казан вода врят 30 мин, а като изстине, водата се излива във ваната; след всяка баня се прави сухо увиване с 1-2 одеяла за по-добро изпотяване, като се лежи в него 2-3 часа. При това с една и съща отвара може да се направят 2-3 бани поред, като се затопля до казаната температура. При липса на вана да се облича "мокра риза", натопена в същата отварка - лежи се в нея 2-3 часа.

V. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата "Всеки ден чувствам все по-голямо отвращение към тютюна и в най-скоро време ще го оставя завинаги". Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти, последвано от сух четков масаж на цялото тяло 5 мин и от фрикции на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания с бавни издишвания.

Неделя: ако не се чувства нужда от пушене - почивка от всичко с излет в планината, иначе лечението продължава.

Важни добавки.

1. При всяко желание да се изпуши 1 цигара пациентът трябва да го потисне, като изяде някакъв плод - кайсия, слива и пр. Да има предвид, че изпушването на една цигара обикновено премахва постигнатите резултати от предшестващото лечение.

2. В тежки случаи на употреба на тютюн може да се прибегне, и то само от възрастните пушачи, към изпушване на 1-3 цигари на ден, приготвени от изсушени листа на вратига (танацетум вулгаре). Предизвиква отвращение от пушенето.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Бебешката баня не е сложна както ученето а ядрена физика, но има няколко хитрини, с които ще улесните този процес. Подгответе всичко необходимо. Едва ли искате да се отдалечите от бебето си, докато го къпете, за да вземете сапун, душгел или някакъв лосион. Затова се уверете, че всичко, от което се нуждаете, се намира близо.

Вие сте заета майка, която е постоянно в движение. Затова е разбираемо, че искате бебето ви да е щастливо и в безопасност (в най-добрия вариант да спи), докато пътувате с него в колата. Добрата новина е, че това е възможно, при това с лекота, ако следвате съветите описани по-долу. Хванете пътя, когато детето ви е готово да заспи Имате ли бебе,

Младите родители, които имат дете за първи път, често изпадат в паника, защото не могат да си отговорят на някои прости въпроси. Ето 6 от тях и техните отговори. Кога бебетата започват да ходят? Повечето бебета няма да направят първите си стъпки, докато не навършат 14 месеца. В някои случаи изпреварват този период, а в други не.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Друга партия не може да събере 50 000 души, водени от идеи, а не от лични интереси и не принудително докарани 50 хиляди показаха на Бузлуджа, че БСП не е разделена. Партията не съм нито аз, нито пленумът - ние сме временно избрани да изпълняваме политиката ѝ Виждаме различно ролята на държавата в управлението на финансите - бихме оставили процент

Bugatti отново зарадва милионите си фенове и малцината си потенциални клиенти с поредната си суперкола. Лимитираният модел Centodieci, който бе показан на специално събитие на изложението за редки автомобили в Пебъл бийч, САЩ, ще бъде сглобен в тираж от 10 екземпляра, като производителите се похвалиха

Пикантно кимчи от кисело зеле лекува плешивостта и сгъстява косата, пише в. "Сън". Милиони плешиви мъже биха могли да вкусят от корейското ястие, приготвяно от кисело зеле, лук, рибен сос, чесън и подправки, ако искат да спрат процеса на загуба на коса. Кимчи представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле и наподобява българското кисело зеле