Вредното влияние на алкохола върху човешкия организъм е установено отдавна. Алкохолът е клетъчна отрова и уврежда почти всички органи и системи.

Пияницата често предава по наследство пиянството на децата си. Тази наследственост често е причина за влечение към алкохола у потомството и служи като източник на много други болести. Децата на алкохолиците често се раждат с различни недъзи - физически и умствени. Родителите, които пият, трябва да знаят, че пропиват здравето и щастието на бъдещите си деца.

Черният дроб на алкохолика отначало затлъстява, а след това прораства съединителна тъкан - развива се алкохолна цироза. Болният отслабва, лицето му получава цвят на пръст, има кръвоизливи през устата или червата, а накрая се образува коремна воднянка - тежка и неизлечима болест.

Храносмилането у пияницата се извършва зле. Той няма апетит, водата му горчи, често му се повдига, повръща, има тежест и болка под лъжичката, парливо усещане зад гръдната кост и кисели оригвания - развива се катар на стомаха (гастрит). Тези явления понякога се придружават от катар на червата с диария или запек, които постоянно се редуват.

Бъбреците също нерядко страдат от алкохола, развива се бъбречна болест с отоци по лицето и други части на кожата.

През белите дробове се изпарява голяма част от алкохола. Това намалява съпротивителните им сили - появяват се бронхити, разширение на дробовете (емфизем) и много често пневмонични процеси.

Много пагубно е влиянието на алкохола и върху нервната система. Честата употреба на алкохол уврежда мозъчните клетки и в резултат се развиват както органични неврологични смущения, така и психични - намаляват умствените възможности и се стига до пълна деградация на личността. Тежка последица са сериозните психични разстройства със замъглено съзнание, смутен говор и зрителни халюцинации.

Алкохолът оказва вредно влияние и върху потомствените възможности на родителите, а и върху подрастващия организъм.

Заболяването на зрителните нерви при употреба на алкохол е доста сериозно и ако не се прибегне навреме към медицинска помощ, може да завърши със слепота. Алкохолът действа и върху другите части на очите.

Голям дял има алкохолизмът в причините за престъпленията. Статистиката установява, че голяма част от тях се извършват под влияние на спиртни напитки.

Предпазване. Най-често алкохоллизмът е резултат на обичая да се попийва при всеки удобен случай: приятелска среща, гуляй, раждане на дете, женитба, погребение и т.н. Нека тази истина стои пред очите на всеки, който протяга ръка към чашата, нека тя задържа трезвия да не попадне на опасния, хлъзгав път на пиянството, нека тя помогне на пиещия, докато не е късно, да напусне този гибелен път.

Средството против пиянството се намира у самия човек. Той трябва да упражнява въображението и волята си и ще победи. Други хора почти не са в състояние да го освободят от пиенето без неговото участие. Неизбежно условие е да има вяра в силата на волята си и решение да я упражни. С магия лечение не става. Потребно е да се вземе нужното решение и да се притежават силно желание и воля.

Лечението на хроничния алкохолизъм сега се провежда в специализирани болнични заведения, и то с добър ефект.

Лечението, което се препоръчва от народната медицина, е следното:

Сутрин, обед и вечер преди ядене или по една коремна баня (25-30С за 10-20 мин), или пък по един коремен компрес, натопен в хладка вода, държат се дневните по 2 часа, а вечерните цяла нощ.

I. Сутрин, обед и вечер 10 мин преди ядене да се изпива: а) сокът на два портокала - това убива желанието за пиене; б) без да знае пиещият, в ракията, която се готви да изпие, незабелязано да се сипе пяна от ракия. Приготвя се така: вземат се от производителите на ракия 1-2 кг пращини от гроздето или сливите, от които ще се вари или пък се е варила ракия, и на тих огън се варят, докато ракията пусне пяна. Тази пяна има силата да отврати пиещия от алкохола; или пък в) от аптеката се взема настойка (спиртна тинктура) от горчивка - водна детелина (мениантес трифолиата), която, сипана в бира или вино, създава отвращение към по-нататъшното пиене. На 1 литър бира или вино се прибавя 1 с.л. настойка. Тя има червено-кафяв цвят и не се забелязва.

Диета. В случая най-добра е леката вегетарианска храна с повече плодове и зеленчуци; слабо солена или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн - не! Преди ядене като аперитив да се изяждат по 1-2 глави печен лук без хляб. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от любимата салата, може да се изяждат и по 100-150 г младо месо - от агне, теле, птица или прясна риба. След десерта се изпива по 1 кафена чашка от 50 г турско кафе, засилено при варенето с 1/4 изравнена ч.л. прах от стрит корен от копитник. Употребява се дотогава, докато пиещият се отврати от алкохолизма си. На вечеря - безмесна храна, кисело мляко, засилено с 1-2 с.л. сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компоти от плодове с хляб.

Вместо вода да пие плодови сокове или сокове от зеленчуци - за предпочитане е сок от домати. Също и млякото - било прясно, като айрян или мътеница.

II. Вечер преди лягане от голяма полза е или топъл (35С) душ (1 минута), или цяла топла баня (36С за 10-20 мин), или пък коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, отгоре сухо хасено парче и фланелен пояс, на главата "шапка" от лист прясно зеле, леко напръскано от вътрешната страна с малко оцет, отгоре сезонна шапка и така се спи.

III. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: "От ден на ден все повече владея себе си и все по-леко надвивам наклонността си към пиянството". След него се правят фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи, обличане и няколко дълбоки вдишвания с бавни издишвания, и то най-добре така: ляга се в леглото без всякаква възглавница, поема се въздух, задържа се в гръдния кош, свива се и отпуска долната част на стомаха и когато не може да се задържи въздухът по-дълго време, изпуска се бавно и напълно. Това упражнение се повтаря 3-6 пъти. То ще пораздвижи стомаха и ще накара кръвта да циркулира правилно и да убие желанието за пиене на алкохол. Освен това, ако е запечен, непременно да се направи топла (36С) клизма с 1 л вода или пък да се взема английска сол по указание на лекаря или аптекаря. Много е полезно при възможност да се правят сутрин и преди обяд по една коремна баня (28С за 10-20 мин).

Важни добавки.

1. За по-бързо отвикване от този порок добре е пиещият да си ляга рано (в 21 часа), като лежи в леглото 7-10 часа. Това да го прави, докато свикне.

2. От голяма полза за него е да стане член на въздържателно общество.

3. Болният трябва да избягва приятелите си, с които преди е пил и пушил, за да не му повлияят отново.

4. Освен това добре е пиещият да стане турист, за да общува с живата природа, която ще го възроди.