Дишане за отстраняване на умствената умора и против замайване на главата се прави в основно положение - седнал, легнал или прав.

Затваря се една от ноздрите и се вдишва въздух през отворената, след това се затваря другата ноздра и се издишва през тази, която е била затворена при вдишването на въздуха. Това се повтаря 5-10 пъти.

Това дишане, освен че отстранява умствената умора, премахва или силно облекчава главоболието (мигрена).

Всички начини на дълбоко и бавно вдишване и издишване, повтаряни няколко пъти през деня, укрепват всички участващи в дишането мускули и разширяват гръдния кош. Те увеличават количеството на червените кръвни телца - носители на съдържащия се в кръвта кислород, - осигуряват отделянето на въглеродния двуокис, подобряват кръвообращението и разпределението на кръвта, повишават тонуса на всички останали мускули на тялото, ускоряват хра-носмилането, поддържат храненето, повишават настроението, създават бистър ум, укрепват волята, усилват въобще обмяната на веществата и с това целия жизнен процес. Ето защо правете всекидневна дихателна гимнастика, обичайте чистия въздух и избягвайте непроветрената стая.