Дишане за усилване (тонизиране) на нервната система е упражнение, което се счита за едно от най-силните средства за тонизиране на нервите и възобновяване на силите на уморения човек. Основно положение - стои се прав (по войнишки).

1. Вдишва се, както при дълбокото (пълното) дишане, и се задържа въздухът.

2. Издават се ръцете напред на височината на раменете, като се ослабват техните мускули колкото е възможно повече, но да може да се задържат в обтегнато положение.

3. Бавно се отвеждат ръцете встрани, като постепенно се напрягат мускулите и се вкарва в тях сила по такъв начин, че когато ръцете бъдат съвсем разтворени, юмруците да бъдат здраво стиснати и в мускулите на ръката да се чувства нещо като треперене.

4. Като се държат мускулите напрегнати, както по-рано, бавно се разтварят свитите юмруци и после бързо се свиват. Това движение (разтваряне и свиване на юмруците) се повтаря няколко пъти - 2 до 10 пъти.

5. Силно се издишва всичкият въздух през устата.

6. Прави се очистително дишане за успокояване на белите дробове.

Действието на това упражнение зависи в значителна степен от бързината, с която се свиват пестниците, и от напрежението на мускулите, а главно, разбира се, от дълбочината на вдишването.

Това упражнение тонизира нервната система и развива енергия и жизненост, като влияе на нервните центрове, а чрез тях възбужда и усилва дейността на цялата нервна система, като праща силен поток от нервни импулси по всички части на тялото.

За да може да се оцени напълно упражнението, е нужно да се направи опит. Като подкрепително и тонизиращо средство то няма равно на себе си.

Практикува се 5-10 пъти поред, редувайки го (след всяко издишване) с очистително дишане.