Ако се направи душ, трябва преди всичко да се избършат косата, лицето и шията, за да не може водата, която капе от тях, да облива тялото, когато то се изсушава.

След това избърсването е еднакво и за тези, които са приложили измиване и фрикция. Избърсва се предната част на тялото от шията до корема, като се избърсва тялото няколко пъти нагоре и надолу. След това идват страните - от подмишниците до долната част на бедрата, които трябва да се избърсват по два пъти всяка страна. За тази цел най-добре е да се сгъне на две една кърпа и като се мушне в пречупката едната ръка, с другата здраво да се държат двата края и така да се избърсва.

Следват раменете и задната част на тялото. За целта се преметва през едното рамо кърпата и с двете ръце (откъм гърба) се вземат двата края на кърпата и косо се избърсва гърбът. След това се прехвърля горният край на кърпата на другото рамо и се променят ръцете, т. е. ръката, която е държала по-рано горния край, да държи сега долния, и се избърсва пак гърбът, както по-рано, т. е. новото движение на кърпата да пресече предишното във форма на буквата X. По-нататък се избърсват добре кръстът и краката от кръста до петите и обратно. След това се избърсват ръцете, вътрешната страна на бедрата и стъпалата.

Когато се избърсват стъпалата, е добре да се стои като щъркел на един крак, тъй като тази привичка ще даде едно отлично упражнение за пазене на равновесие.

Самото избърсване трябва да стане бързо (2-3 мин.) и до леко зачервяване на кожата. От него кожата се загрява и настъпва приятна топлина, бодро самочувствие. Не се страхувайте от простуда! Каляването е най-доброто лекарство против всички простуди и болести.