След светлинно-въздушната баня, дихателната и общата гимнастика следва изтриване, или фрикция. Цялото тяло по части се изтрива бързо със студена вода (20С) и веднага по части се избърсва до сухо. На някои хора (малокръвни или нервни) студената вода не им понася и трябва да се прибегне до хладка (30-35С), даже и топла. При тях с голям успех се прилага горещото измиване (39-40С). Организмът сам решава с коя вода му е по-добре.

При всекидневното измиване хигиената изисква да се измиват ръцете, краката, коремът, половите органи и под мишниците. Останалите части от тялото се мият със сапун само при седмичната баня за чистота.

Ако изтриването или фрикцията са замести с душ, за препоръчване е да се взема по един кратък хладен душ, след като е взет преди това топъл. И тук доброто самочувствие решава как да се постъпи: за всички не може да се приложи едно и също. Много е полезно след изтриването няколко пъти (1-2) в седмицата леко да се намазва тялото с растително масло, като това намазване се придружава от масаж.