Мнозина периодично през влажното време на годината (есен-пролет) или редовно страдат от простудни заболявания: хрема, пресипналост, кашлица, грип. На такива лица настоятелно препоръчваме каляване на организма, но разумно, основано на научни данни.

Каляването трябва да става постепенно. Всички болни със заболявания на кръвообращението (порок на сърцето, нервно сърце, атеросклероза) трябва да бъдат много внимателни и без преглед от лекар специалист по водолечение да не пристъпват към водните процедури.

Но има и напълно здрави хора, които не понасят студената вода, а в същото време страдат от постоянни хреми, бронхити, ларингити и т.н. За такива ние ще дадем последователния път на каляването, който трябва да започне през лятото, после вече да не се прекратява нито есента, нито зимата, нито през пролетта.

През лятото се старайте възможно повече да ходите боси или пък със сандали на бос крак - отначало само през слънчевите дни, а след това всекидневно. Къпете се всекидневно в река, а където няма река, поливайте се с вода (с температура 26-22С). Разбира се, слабите могат да започнат с по-топла вода (29-27С), а след това бавно (през 2-3 дни) да понижават с по 1/2 градус и да стигнат до 25-22С. Стигне ли се до такъв минимум, строго се придържайте към определената температура и помнете само едно: ако чувствате студ (треперене), предварително преди къпането се загрейте, като направите няколко бързи упражнения. Важното в случая е честотата на пулса да е в границите на нормата и тогава смело се къпете, в противен случай почакайте, докато пулсът се нормализира.

Нужно е при физическото възпитание да се съчетаят физическите движения (гимнастиката) с дълбочината на дишането. Да знаеш да издишаш, това значи да умееш да вдишаш. Един добър метод на физическото възпитание трябва да се занимава преди всичко с дишането, с разширението на гръдния кош, като увеличава неговата еластичност чрез методични упражнения за дихателните мускули и по-нататъшно развитие на еластичните сили на белите дробове. Що се отнася до техниката на дълбокото дишане, приложете първо дихателно упражнение за дълбоко дишане.