Домашната аптека е необходима за всяко семейство за оказване на първа помощ. В шкафчето аптечка е нужен точен списък на наличните материали и лекарства, залепен на вратичката. Чайове и други потребни билки се съхраняват в малки стъкленици с винтови капачета. Мехлеми и др. не бива да се купуват в големи количества.

В домашната аптека трябва да има преди всичко превързочни материали и лекарства против болки, давилови капки за стомашни болки, валерианови капки, лайка, очистителни (майчин лист или рициново масло) и др., необходими за първа помощ при заболяване и злополука.

Най-добре е аптеката да се раздели на четири главни части или кутии и на няколко по-малки. В големите кутии да се поставят: в първата - настойки (тинктури), във втората - билки за изваряване, в третата - мушами, и в четвъртата - масла и мехлеми.

В по-малките кутии да се помести всичко останало. Платнените ивици за компреси и платната за увиване (всякога чисти и нови), марля, памук и други подобни да бъдат скътани в една малка кутия. Настойките, маслата и мехлемите трябва да се пазят в шишета; различните билки за отварки и мушамите - в здрави хартиени пакети или в мукавени кутийки, но с различна големина. Всичко това трябва да стои на студено и сухо място, за да не плесенясва.

На всяко шише, на всяка кутийка и хартиен пакет трябва да има ясен надпис за съдържанието. Най-добре е да се нареждат всички тези лечебни средства по азбучен ред. Домашната ни аптека трябва да бъде в пълен ред, така че веднага да може да се намери това шише или билка, което е потребно.

За домашната аптека са предостатъчни следните средства:

1. Превързочни материали - памук, марля, бинтове, триъгълна превръзка.

2. Компресни материали - ленени или памучни подложки и вълнени обвивки, мушама (плат, който не пропуска вода) - необходима е при правене на парни и съгряващи компреси.

3. Слабителни (очистителни) средства:

а) Майчин лист. Употребява се за очистително. Състои се от шушулките, които действат по-приятно от самите листа (които се казват още селемекия). Попарват се като чай. За възрастни 12 шушулки се попарват с една чаша вряла вода, а за деца - 6 листа в кафена чашка.

б) Рициново масло - безвредно очистително средство, стига да не се злоупотребява често с него. На възрастни се дава 2-3 с.л., а на деца от 2 до 4 ч.л. наведнъж, малко стоплено, чисто или размесено с кафе.

Добре се маскира вкусът му, ако се приготви така: рициново масло, яйчен жълтък, захар на прах и сок от лимон; или в една чаша за вода се поставя бучка захар и една лъжица вода, за да се разтвори захарта; в тази захарна вода се изстисква един лимон. Получената лимонада се смесва с рициновото масло, което е приготвено в отделна чашка. Получава се смес, която не се провлачва, няма лошия дъх и гъстотата на рициновото масло. Ако веднага след това болният вземе и малко кафе със стрита в него захар, той не ще почувства никак дъха на рициновото масло.