Когато един брак е бездетен, много често вината се хвърля върху жената. В немалка част от случаите обаче причина за бездетния брак е мъжът.

Причини. Относителна причина за мъжката стерилност е половата слабост. Липсата на достатъчно сперматозоиди или наличието на слабоподвижни или мъртви сперматозоиди е най-честа причина за мъжкото безплодие. Това може да се дължи на остри или хронични възпалителни заболявания на мъжките полови органи, на алкохолизъм, тютюнопушене, на хронични отравяния, обща слабост, изтощена полова дейност вследствие на чест онанизъм, полова излишества, трипер.

Предсказание. Зависи от причината за безплодието.

Предпазване. Състои се във водене на природосъобразен живот.

Лечение. Преди всичко безплодието трябва да се установи от лекар чрез изследване на семенната течност, след което да се определи подходящо лечение според основната причина. Народното лечение е общо и според причината, която предизвиква безплодието. Ако не е известна, тогава да се лекува по следния начин.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене добре е мъжът да взема по 1 с.л. от следната смес: 3 жълтъка от пресни яйца, сока на 3 лимона, 200 г чист пчелен мед и 150-200 г чист коняк или пък чисто натурално червено вино, най-добре малага, добре разбъркани.

II. Десет минути след сместа да се изпиват 75 г отварка от целина (керевиз) - 1 средно голяма глава с листата и стъблата, 1 китка корени от магданоз и по 1 с.л. ветрогон (листа и клонки) и широколистен живовляк (листа и цвят) в 2 л вода на тих огън се варят, докато целината се свари, както за ядене; прецежда се. Целината може да се яде като салата, а отварката се пие.

Диета. Същата, както при полово безсилие.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бъзов цвят - 2 с.л. цвят от бъз (свирчовина) се запарват с 500 мл вряща вода; кисне захлупено 1 час, прецежда се и се пие с (без) мед, захар или сироп.

III. Два часа след ядене да взема1 ч.л. сироп от 50 г конопено семе и 25 г семе от керевиз, счукани на ситно и разбъркани със 150 г чист пчелен мед.

IV. Десет минути след сместа да се изпиват 75 г отвара от борови връхчета, исландски лишей, листа от бяла черница и орехови листа - по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни с.л. и 1 пълна ч.л. ленено семе се запарват с 500 мл вряща вода; вари се още 10 мин. и като изстине, се прецежда. Пие се топличка и подсладена с малко чист мед и лимон по вкус.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 мл топла вода или чай от лайка, последвана от парен компрес на тестисите с торбичка от тънко хасе, напълнена с 5 с.л. търпимо горещ полусварен ечемик (варен 10 мин., за да може да се използва 2-3 вечери поред), с продължителност около 10 мин. След него тестисите се налагат с торбичка от тензух, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 3 с.л. диви кестени, настъргани с корите, и 5 сини сливи, смачкани без костилките; отгоре се слагат вестник и фланелено парче.

Гръбнакът се разтрива от долу на горе 1-2 пъти с памуче, натопено в камфоров спирт. Коремът се налага с компрес от четири хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка, а главата с "шапка" от лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет; отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Забележка. Това лечение се провежда в продължение на един месец, прави се изследване на спермата и ако е нормална, се пристъпва към половия акт, като 1 час преди това мъжът изяжда тесто, приготвено от следните продукти: 1/2 индийско орехче и по 1/4 г чер пипер (зърната), канела (кората), карамфил (цветните пъпки), кардамон (плодовете), исиот (корени), чер кимион (семе) и бял пипер (зърната). Приготвяне: всички твърди продукти се стриват на брашно, слагат се в алуминиева чашка с 50 г чист зехтин и във водна баня на тих огън се варят 30 мин. Настрана се взема1/2 г чист бял тамян и се разтваря в 1 чашка с 30 г ром заедно с 1/2 г счукано семе от черен кимион. След това двете смеси се събират в едно, прибавят се 1-2 ч.л. чист пчелен мед и се бърка да стане хубава смес, в която се прибавя малко препечено брашно, за да стане на тесто.

Употреба: след като болният се навечеря с вегетарианска или с месна храна, да изяде бавно 1/4 ч.л. тесто наведнъж, след това да изпие 1 чашка топла вода с 5-6 бучки захар. Това средство се прилага 2-3 месеца поред до постигането на целта, и то веднъж на месеца 5-7 дни след менструацията на жената.

VI. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода.

Неделя. Почивка от всичко, съчетана с екскурзия в планината.

Важни добавки.

1. При слаб кръст добре е мъжът през деня да носи на долната част на гръбнака (от ребрата до опашката) парче мушама от хаваджива - с ширина 10 см, с тропосано отгоре й парче тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата добре. Носи се 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.

2. За да бъде лечението успешно, трябва да се спазва половото равновесие - в смисъл никога да не се злоупотребява.