Полова свръхвъзбудимост настъпва поради неправилна обмяна на веществата, прекалена употреба на месо, риба, яйца и други силни храни, нервно обременяване, недостатъци в половите органи, прекомерна секреция на половите жлези и др.

Признаци. Наблюдава се главно в младежката възраст, но също и в зрялата възраст, дори в старческата. Хора, страдащи от това, мъчно устояват на половия си нагон.

Лечение. Общо за засилване на нервната система и по начина, изложен за онанизъм. В случая добре действа чаят от цветовете на хмел. Първата седмица дневно да се пият по 3 чаши от по 150 мл всяка, а след втората седмица по две чаши.

Два пъти седмично на обяд да се изяжда по едно кюфте от бял бъбрек, а вечер да се яде и пие по-малко.

Вечер преди лягане да се слага на главата "шапка" от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 5-9 с.л. сурови диви кестени, настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова с.л. млади и пресни корени от полски бъз, счукани на каша), на долната част на корема и половите органи да се слагат торбички с хладък селски хлебен квас; държат се цяла нощ. Препоръчват се също спортът и ходенето.