Неволно семеизтичане (сперматорея) е изтичането на семенна течност (сперма) от пикочния канал на мъжа без оргазъм или без ерекция (втвърдяване на члена), особено при отиване по голяма или малка нужда.

Причини. Онанизъм, пиене на възбудителни питиета, стягане на главичката на члена било с гащите, било от кожичката на члена, когато тя е дълга и тясна,често вземане на слабителни лекарства, употреба на твърде топли клизми, хемороиди, възпаление на семенните кесийки, присъствие на глисти в задното черво.

Твърде чести причини за тази болест са и триперът и стесняването на пикочния канал. При някои болести на гръбначния мозък също настъпва сперматорея.

Признаци. Признаците на нервното изтощение, което причинява това семеизтичане, отначало са слаби - болният, като стане сутрин от леглото, усеща слабост, има сърцебиене. Освен това постоянно е запечен, умствените способности намаляват. Повечето такива хора са бледи, слаби, постоянно им е студено. Настроението им е различно - едни стават раздразнителни, избягват общуването, а други изпадат в мрачно отчаяние.

Лечение. Както при всяка болест, така и тук преди всичко трябва да се отстрани причината на болестта, ако е известна. В останалите случаи начинът на лечението в началото на болестта е същият, както при онанизъм, а в по-напреднали случаи с признаци на полова слабост - по начина, изложен за полово безсилие (импотентност) у мъжа. И в двата случая болният трябва преди лягане да ходи по малка нужда и през нощта пак да се събужда да уринира. Да не лежи на меко, нито да се завива с тежка покривка; в топло време достатъчно е да завие само краката си. Да избягва да спи на гръб. През лятото е полезно да прави речни и морски бани. При запек винаги да си прави хладки клизми (25С). Вредно е язденето на кон или велосипед.

Не трябва да има чести сношения с жени и особено с такива, които допускат волности, защото в тези случаи членът се намира по-дълго време в ерекция. Трябва да се избягва седящият начин на живот, при което половите органи се сгряват и се страда от постоянен запек. Когато семетечението се дължи на онанизъм или на често съвкупление, те принасят повечето вреда, отколкото полза. Тогава трябва да се избягват всякакви дразнения.

С подобряване на състоянието болният добива добро разположение на духа и по-голяма увереност в себе си. В такъв случай, ако женското общество възбужда у него желание за съвкупление, а той е още слаб, по-добре е да се избягва такова общество. Желателно е да прекарва времето си на чист въздух, но не и да се движи твърде много. Когато съвкуплението стане вече възможно, отначало то трябва да става не повече от един път в две седмици.