Нарастването на гърдите у мъжа се дължи на хормонални смущения, удар, притискане, одраскване и др.

Признаци. Нарастване на едната или двете гърди у мъжа. Болки, придружени със зачервяване и оток, може да има, но може и да липсват.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, орехови листа, росопас и спирея - по 50 г от всяка. От тази смес 2 с.л. се запарват с 500 мл вряща вода; на тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при полово безсилие.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от лайка.

II. Два часа след ядене да се изпиват 75 мл отварка от агримония, борови връхчета и пр. (вж. точка I).

III. Една-две вечери поред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка (3 с.л. се запарват с 1 л вряща вода; кисне 20 мин. и се прецежда), а след това само при запек клизма с 1/2 л от същия чай. След клизмата при остро възпаление на гърдите се слага торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от магданоз (листа), сварен в малко мляко и поръсен с 1 с.л. захар, или пък топла лапа от праз лук, сварен с малко мляко и преди поставянето поръсен с 1 с.л. захар; държи се до сутринта.

При хронично възпаление се прави парна баня на главата и гърдите с чай от орехови листа и лайка (по 3 с.л. от двете в 2 л вода) с продължителност 5-10 минути, последвана от редуваща се баня на краката (42С за 30 сек, 22С за 3 сек - 5 пъти) и коремен компрес, натопен в топла отварка от орехова шума и лайка (останалата от парната баня).

На болната гърда първата вечер се поставя компрес от 4 парчета, натопени в гроздова ракия или в камфоров спирт (от аптеката), добре изстискани и прикрепени с превръзка, или лапа от слез (листа и цвят) и трици по равни части, сварени с малко прясно мляко, или пък топла лапа само от лайка (цвят) - кисне 20 минути, добре се изстисква и се прикрепя с фланелен бинт.

Втората вечер се поставя топла лапа от праз лук (бялата част), нарязан и сварен с малко вода само до омекване и след това леко запържен с 1/2 ч.л. олио, или лапа с пресен топъл селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 1/4 ч.л. нишадър на прах (от аптеката), или пък топла лапа от прясно зеле, сварено с малко мляко да стане гъсто като лапа и преди поставянето поръсено с 1-2 ч.л. захар.

Третата вечер гърдата се налага с топла лапа от магданоз, сварен с малко мляко и поръсен със захар, или с топла лапа от печен, смачкан и полуизстискан лук, поръсен с 1-2 ч.л. царевично брашно (за отнемане на излишната влага), или пък с пресен топъл селски хлебен квас, засилен с нишадър (вж. по-горе); държат се до сутринта.

IV. Сутрин. Сух четков масаж на цялото тяло с изключение на болната гърда за 5 мин, последван от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и обличане, съпроводено с 10 дълбоки вдишвания с бавно издишване. След това на болната гърда да се постави кърпичка с малко от следната смес: 30 г несолена свинска мас и 10 г камфор на прах, добре разбъркани; отгоре се поставя маслена хартия и се бинтова.

Неделя. При остро възпаление на гръдната жлеза лечението продължава, а при хронично възпаление - пълна почивка, носи се само кърпичката, намазана с казаната смес.

Важна добавка. Ако от цицката тече гной или друга секреция, сутрин и вечер да се промива внимателно с топъл чай от лайка и жълт кантарион (по 1 с.л. от двете се запарва с 500 мл вряща вода и се вари 5 минути). Гърдите леко се изсушават и им се поставят марлички, намазани със сладък мехлем или пък с домашен мехлем, приготвен с пресен жълтък, бяло брашно и чист пчелен мед по равни части и с 1 ч.л. чист зехтин или прясно краве масло; отгоре се слагат лапите или кърпичката, на-мазана със сместа от свинска мас и камфор на прах.