Камъчета в простатната жлеза е рядко и много болезнено страдание.

Причини. Неизяснени. Често пъти е последица от увеличението на простатната жлеза.

Признаци. Те наподобяват проявите при увеличение на простатната жлеза с чести остри болки.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене при кръвоизлив болният да изпива 1 суров белтък от прясно кокоше яйце, разбъркан с 1 ч.л. пепел от изгорена вълна (може и непрана), с прибавка на 5 зърна бяла дъвка (сакъз), счукани на ситно. Десет минути след тази смес да се изпиват 75 мл отварка от бяла върба (листа), малинови листа, овчарска торбичка (листа и цвят) и полски хвощ - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни с.л. се запарват с 600 мл вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

При липса на кръвоизлив 20 мин. преди ядене да взема по 1 изравнена с.л. смес от 500 г чист пчелен мед, добре разбъркан с 250 г ленено семе, опечено до бежов цвят, счукано и пресято като брашно. Десет минути след тази смес да изпива 1 чашка от 100 г отварка от бял равнец, жълт канта-рион, исландски лишей, полски хвощ, троскот (корени), леска (листа), мечо грозде и царевични коси - по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни с.л. с прибавка на 15 шипки, разрязани на две части, и 1 ч.л. червена хвойна (зърна) на тих огън в 700 мл вода се варят 20 минути; като изстине, се прецежда.

Диета. Както при пясък и камъни в бъбреците.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие овесено мляко- 2 пълни с.л. очистен овес в 700 г вода се варят до пълното разпукване на зърната; като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване и се засилва със суров сок от корените на магданоз.

II. Два часа след ядене при липса на кръвоизлив, а също и при кръвоизлив да вземапо 1 с.л. от следната смес: 500 г чист пчелен мед или течна гликоза, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани на кашица, 3 лимона, смлени на машинка за месо без семките, и 1 с.л. канела на прах.

III. Десет минути след тази смес при кръвоизлив да изпива пак 1 чашка от 75 мл отварка от бяла върба и пр. (вж. точка I). При липса на кръвоизлив да изпива 1 чашка от 100 мл отварка от бял равнец и пр. (вж. точка I).

IV. Вечер преди лягане при запек се прави клизма с 500 мл топла (36С) вода. След това при кръвоизлив долната част на корема от пъпа надолу заедно с половия орган и бъбреците се налага с торбичка от тънко хасе, напълнена с хладка лапа от суров лук, на ситно нарязан и забъркан със сол в отношение на 3 пълни с.л. лук 1 пълна с.л. сол, или пък със студен компрес от 4 хасени парчета, натопени в студена вода и оцет наполовина; държи се цяла нощ или докато кръвта напълно спре.

При липса на кръвоизлив на долната част на корема и кръста (областта на бъбреците) се поставя торбичка, напълнена с топла лапа от печен лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен за всяко място с по 1 с.л. ситна захар и 1 ч.л. рафинирана сяра на прах и малко леко препечено царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата).

Едновременно и в двата случая се слага "шапка" на главата от лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а при главоболие се слага "шапка" от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 5-9 с.л. сурови диви кестени, настъргани с корите; отгоре се слага друга шапка според сезона. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Самовнушение, фрикция на подмишниците, корема и половите органи и т. н. като при уголемена простата.

Неделя. При липса на кръвоизлив почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.