Признаци. У някои мъже, предимно между 40 и 60 години, при полова възбуда членът по средата е като вдървен и на едно или две места изкривен във вид на дъга.

Предсказание. Повечето пъти сериозно.

Лечение. Общо и според причината, която го предизвиква. Ако не е известна, да се лекува по следния начин.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 с.л. сироп от широколистен живовляк - 50 г листа и корени и 50 г корени от магданоз в 1 л вода се варят 20 минути, след това се добавят 4 с.л. от тръна ветрогон (цялата билка с корена), 1 с.л. семе от керевиз и 1 пълна ч.л. анасон (семе), счукани на ситно, и 500 г чист пчелен мед; вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда през цедка.

II. Десет минути след сиропа да изпива 1 чашка от 75-100 мл отварка от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), листа от горска ягода, невен (листа) и цвят от цариче - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с.л. се запарват с 500 мл вряща вода; вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при полово безсилие.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от лайка - 2 с.л. цвят се запарват с 500 мл вряща вода; захлупено, кисне 1 час. От тази отварка се пие 3 пъти на ден преди ядене по 1 чашка от 100-150 г.

III. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка от 100-150 г отварка от мечо грозде, полски хвощ и троскот - по 100 г, дръжки от вишни и царевични коси - по 50 г. От тази смес 3 с.л. с прибавка на 1 пълна с.л. ечемик (зърна) и по 1 ч.л. дилянка (корени) и червена хвойна (зърна) се запарват с 1 л вряща вода; вари се 15 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 мл топла вода, последвана в понеделник, вторник и сряда от разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти.

Областта на пикочния мехур, самият член и тестисите се налагат с две торбички от тънко хасе, като едната от тях се ушива във вид на правоъгълник (25/30 см) с отвор, през който да минава членът, и да покрива тестисите, а втората да може изцяло да обвие члена, напълнени с приятно гореща лапа от печен лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 15 сини сливи, смачкани без костилките, леко поръсени с малко царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата); отгоре се слага вълнен пояс. На главата се поставя "шапка" от лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре вълнена шапка и така се спи. Четвъртък, петък и събота на същите места се налагат две торбички, напълнени с топъл, гъсто замесен пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), засилен с 5 с.л. диви кестени, настъргани с корите, или с топла лапа от печен лук, както по-горе, и отгоре вълнен пояс.

Вместо тези лапи може да се направи топла коремна баня (38С за 20 мин.) с отварка от полски бъз. Приготвяне: 2-3 коренища със стеблата и листата, но без плодовете в 15 л вода се варят 30 минути; като изстине, се прецежда. На главата се поставя "шапка" от зелев лист, както по-горе, и така се спи.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода и сухо изтриване.

През деня е добре половият член да бъде обвит с мушама от хаваджива.

Неделя. Пълна почивка от всичко, а при нужда се повтаря даденото за събота вечер.

Важни добавки.

1. Лапите от лук и квас може да се използват две вечери поред, като през деня се държат на студено, а вечер се затоплят. Освен това квасът трябва да се засили и с 1-2 с.л. нов квас за нова ферментация.

2. През време на лечението половите сношения да са по-редки, за да се ускори самото лечение.

3. С една и съща отварка се правят 3 вечери поред бани, като предварително се подгрява до казаната температура.