Стеснение на пикочния канал се получава при възпалителни заболявания, особено трипер, хипертрофия (увеличение) на простатната жлеза, силно нервно разстройство и др.

Признаци. Намалена дебелина на струята при уриниране, намалено разстояние при изхвърляне на урината - по-малко от 1 метър. В напреднали случаи се образува двойна струя или пък самото уриниране е болезнено, на малки интервали и в много малки количества, понякога на капки.

Предсказание. Сериозно.

Предпазване. Състои се във водене на природосъобразен живот.

Лечение. Общо и според самата причина. Ако причината е неизвестна или пък е нервно разстройство, да се лекува по следния начин. Всекидневно сутрин се прави фрикция на половите органи с хладка вода (20С) или коремна баня (30-25С за 10-20 минути), или пък кръстосан компрес с отварка от трина за 2 часа, последван след препотяването от 7-10 дълбоки вдишвания с бавно издишване.

Преди обяд при желание и възможност се прави коремна баня, както сутринта.

Вечер преди лягане първите 1-2 вечери поред се прави топла клизма (38С) най-добре с чай от лайка, а след това само при запек, последвана от кръстосан компрес от 4 парчета, натопени в топъл чай от лайка, засилен върху половия член с търпимо гореща лапа от печен лук, обелен, полуизстискан и поръсен с 1-2 ч.л. пудра захар и малко царевично брашно или житни трици (за отнемане на излишната влага на лапата); отгоре се слага вълнен бинт.

Тилът се налага с торбичка, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас, засилен с 1-2 с.л. сурови диви кестени, настъргани с корите; отгоре се слага шапка от чорап. Държат се цяла нощ или докато досадят на болния.

Неделя. Почивка - изпълнява се само казаното за вътрешно лечение и диетата.

Вътрешно и диета, както при възпаление на пикочния мехур.