Освен от трипер пикочният канал на мъжа може да се възпали от други микроби: стрептококи, стафилококи, колибактерии и др.

Катарите, причинени от такива микроби, са твърде чести. Те могат да бъдат незаразителни или да се предават от мъжа на жената или обратно при полово общуване. В много случаи те съвсем не са невинно страдание, както считат някои, а могат да дадат сериозни усложнения, каквито дава триперът.

Причини. Проникване на микроорганизми отвън или чрез кръвта. Предаването на заразата, особено на триперната, много често става при полово общуване.

Признаци. Дразнене и парене в пикочния канал, особено при уриниране.

Усложнения. Често усложнение при триперно възпаление е предаването на заразата на яйцата, на простатната жлеза, възпаление на семенните мехурчета.

Предсказание. Благоприятно.

Лечение. Общо и според причината, която е предизвикала заболяването. Ако е трипер, да се лекува по съответния начин. Ако възпалението не е триперно, лечението е общо по следния начин.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин. преди ядене болният да взема по 1 с.л. от следната смес: 1 кг чист пчелен мед, 300 г орехови ядки, счукани на каша, 100 г чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша, и 50 г семе от копър, смляно на каша.

II. Десет минути след сместа да изпива 150 г отварка от жълт кантарион, лешникови листа, мечо грозде, полски хвощ и троскот (корени) - по 100 г от всяка. От тази смес 3 с.л. с прибавка 1 с.л. ленено семе и 1 ч.л. семе от босилек се запарват със 700 мл вряща вода; вари се захлупена 10 минути и се прецежда.

Диета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба. На обяд заедно с другата храна болният може да изяжда и по 100 г младо месо от агне, теле, птица или прясна риба - речна или океанска. На вечеря - безмесна храна: кисело мляко с 1-2 с.л. сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот или пък сурови плодове и зеленчуци с малко препечен хляб. Люто, алкохол и тютюн - не!

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от бял равнец, малинови листа и шипки (плод) - по 1 с.л. от трите се запарва с 600 мл вряща вода; вари се 10 минути и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да изпива 1 чашка от 150 г отварка от ечемик - 60 г ечемик в 1 л вода на тих огън се вари 20 мин., прецежда се и в същата отварка се прибавят 25 шипки (плод), по 1 пълна с.л. слез (цялата билка с корена) и обикновен здравец (корени) и 1 изравнена с.л. ленено семе; вари се още 15 мин. и веднага се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 мл топла вода, последвана от парна баня - в дълбоко гърне се налива до половината врящ чай от лайка, болният сяда върху него и се завива през кръста надолу с одеяло за около 10 мин.

След това болният се изтрива до сухо и му се поставя кръстосан компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка - 2 с.л. цвят се запарват в 500 мл вряща вода, вари се 5 мин. и като изстине, се прецежда; засилен върху окосмената част в областта на половите органи с торбичка от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас, поръсен с нишадър на прах на върха на ножа (от аптеката). Главата се налага с "шапка" от суров лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет, а отгоре шапка от чорап. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода. Ако болният чувства болки в тестисите, върху тях да се постави мушама от хаваджива (20/20 см), закрепена с помощта на специален суспензор, който се продава в аптеката.

Неделя. Пълна почивка от всичко. Носи се само суспензорът с мушамата от хаваджива.

Важни добавки.

1. Ако възпалението е във връзка с простатната жлеза, тогава да се лекува по начина, даден за простатит.

2. През време на лечението и след оздравяването болният да не се сношава с жени по време на менструацията им.