Много често зърната на гърдите на родилки се напукват.

Причини. Към това заболяване са предразположени тези жени, които имат големи или пък вдадени зърна. Освен това у първескините и у тези, на които кожата, която покрива зърната, е по-нежна, по-често се среща това, отколкото у повторно раждащите. Заболяването може да настъпи и ако родилката не пази чисти гърдите си.

Признаци. Твърде често около зърната се явяват пукнатини и язви, които причиняват силна болка, и колкото по-нечисти се държат зърната, толкова по-често те имат пукнатини и язви.

Болката при сученето е нетърпима, особено в началото. Понякога от пукнатините изтича кръв. Наранените места служат и за входна врата на бактериите, които могат да се разнесат по лимфен път или с кръвта и да влошат общото състояние. Попаднали в дълбочината на гърдата, те причиняват възпаление - мастит.

Усложнение. Ако не се вземат навреме необходимите мерки, страданието се усилва дотолкова, че кърменето става невъзможно.

Предпазване. Добро средство за предпазване е от петия месец на бременността жената да измива често гърдите си с хладка вода и сапун, след което да ги избърсва с чист спирт, или пък да им прави сутрин и вечер фрикция със студена вода (20С) и малко стипца (1/2 ч.л. на 1 л вода). Да внимава също да не се притискат гърдите й от тясно облекло или тесен сутиен. По време на кърменето гърдите също трябва да са чисти и сухи. Преди кърменето зърната се измиват с борова вода, след кърменето отново се измиват с борова вода, след което се избърсват с чист спирт, смесен с 30-40 г глицерин.

Продължителното кърмене също предразполага към заболяване и инфекция. Грешка е детето да се кърми 30-40 мин. или да се оставя да спи на гърдата. Кърменето трябва да продължава в началото по 20 минути, а след 2-3 седмици по 15 мин.

Лечение. Ако се образуват разранявания или пукнатини, родилката трябва 3-4 пъти на ден да мие зърната с памук, натопен в хладка (30С) отвара от лайка (1 с.л. лайка се вари в половин литър вода, докато остане наполовина, и се прецежда).

Преди и след кърменето трябва грижливо да се измиват зърната с борова вода (2%). След нахранване на детето болното зърно се намазва с бадемово масло или с бял вазелин, или с пресен яйчен жълтък, който се оставя да изсъхне добре (да хване коричка). Ако жълтъкът се употреби веднага при появата на пукнатините, той спомага за по-бързото оздравяване.

В по-тежки случаи с успех може да се приложи яйченият мехлем: 2 прясно снесени яйца се изсипват в един съд (тиганче) без прибавка на масло или друга мазнина. Съдът се поставя на слаб огън. Яйцата се бъркат и пържат дотогава, докато станат черни като въглен, след което се превръщат в течно черникаво масло. То се събира в бурканче и с него се мажат предварително изтритите до сухо зърна на гърдите. Зърната може да се намажат и със сладкия мехлем.

След това, ако заболяването не е тежко, зърното се запазва от външни дразнения с помощта на една половинка от орехова черупка, с която внимателно се покрива и се придържа леко забинтована. При сученето детето да се храни от здравата гърда, а от болната млякото да се изцежда редовно с ръка или с горещо шише. Шишето трябва да е от дебело стъкло с отвор, в който може свободно да влезе зърното на болната гърда, и да е горещо дотолкова, че да не изгори кожата. Шишето се поставя като вендуза върху зърното и с помощта на горещия въздух вътре в него изсмуква всичкото мляко от гърдата. На болната жена трябва в началото (3-4 дни) да се правят топли клизми (37С), а после редовността на стомаха й да се подпомага чрез малки хладки (32С) задръжни клизмички.

Всекидневно да си прави и парна баня на гърдите с лайка, последвана след препотяването от хладки компреси (25С) на гърдите и на корема, поставени едновременно.

При температура, ако болната не може да ходи, да й се поставят на всеки 2 часа студени компреси (20С) на корема, гърдите и краката; ако може да се движи, да си прави по 1-2 коремни бани (28С за 10-20 минути). Когато температурата спадне, коремните компреси да се намалят на 1-2 дневно.

Важно. Освен казаното вече добре е гърдата да се налага с топла лапа от магданоз или пък с лапа от ленено или конопено семе: счуква се семето на брашно, сварява се с прясно мляко и захар и с топлата лапа се налага цялата гърда. Лапата се сменя сутрин и вечер с нова, докато родилката оздравее окончателно. Ако гърдата набере гной, трябва да се пробие от лекар и да се налага с лапа от ленено семе или със сладкия мехлем дотогава, докато се прочисти гнойта, а раната да се промива с кислородна вода или с чай от жълт кантарион, и то два пъти на ден.

До затварянето им раните да се покриват (налагат) с чисти и изварени кърпи или марля, натопени в хладка преварена вода.

Вътрешно. Добре е родилката да пие чай от усойче (2 с.л. се варят в 1 л, докато остане наполовина) - пие се сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене по една чашка; или пък чай от великденче.

Диета. Същата, както при отсъствие на менструация.