Аборт или помятане се нарича прекъсване на бременността, което става преди седмия месец (до 28-ата седмица). Преждевременно е раждането, когато става след 28-ата седмица.

Помятането бива изкуствено и спонтанно (неволно).

А. Изкуствено помятане.

То може да бъде по желание на бременната жена или пък поради медицински показания, ако бременността влошава съществуваща преди забременяването болест и застрашава живота на жената.

Изкуственият аборт се извършва от лекар в болнично заведение.

Предсказание. Всеки аборт е опасен, защото може да стане причина за по-леки или по-тежки усложнения. Много опасни са криминалните аборти, които винаги застрашават живота на жената и много често предизвикват тежки заболявания: кръвоизливи, инфектиране и възпаление както на половите, така и на съседните органи, безплодие и др.

Б. Спонтанно (неволно) помятане.

Причини. Те са много разнообразни. Различават се причини от страна на матката и причини от страна на плода. Към причините от страна на матката спадат недоразвитие или ненормална форма и положение на женските полови органи, възпаление, някои общи заболявания на майката (туберкулоза), особено които протичат с висока температура, отравяния, различни удари, наранявания, бъбречни и сърдечни болести, вдигане на тежести, бъбречна или жлъчна криза и др.

Причините от страна на плода са някои аномалии в развитието му, кръвна несъвместимост с майката и др.

Признаци. Най-ранните аборти протичат под формата на по-обилна закъсняла менструация и често остават незабелязани. По-късните аборти се проявяват с присвиващи болки в долната част на корема и кръста и обилно кръвотечение. Особено силно е кръвотечението при непълен аборт със задържани части от плацентата. При проникване на микроби температурата се повишава, жената има треска, общото състояние е тежко, течението от матката е миризливо.

Последици.

1. Кръвозагуба с анемия, възпалителни заболявания на половите органи, безплодие.

2. При непълно помятане в матката остават ципите, които поддържат кръвотечението и карат матката постоянно да се свива, за да ги изхвърли. Ако в матката навлязат заразни микроби, то ципите загниват, заразяват жената и се явява родилна треска.

Предсказание. Както за плода, така и за майката то зависи от вида на аборта и от взетите навременни мерки.

Първа помощ. До оказването на лекарска помощ на бременната жена трябва веднага да се направи топла клизма (36С), след което да легне на гръб в легло с повдигнати (на 2-3 възглавници) крака. Необходимо е да й се осигури пълен покой.

Ниско на корема (не и през кръста) се слагат всеки 1/2 час студени компреси (10С), натопени във вода (наполовина размесена с оцет), или ракиен компрес, или пък торбичка от тензух, напълнена с хладка лапа от суров лук, настърган на ситно и засилен с готварска сол в отношение на 3 с.л. лук 1 с.л. готварска сол, леко прикрепена с фланелен пояс; държат се по 2 часа и се заменят с нови. На краката се поставя грейка - топли тухли (шишета).

Ходенето по голяма нужда да става винаги с помощта на хладки (30С) задръжни (300 мл) клизмички и непременно в кревата на подлога, по малка нужда също да ходи в подлога.

През време на лежането бременната да приказва малко, по възможност да се избягват излишните прегледи, а също и половите сношения, да има винаги чист въздух и да не сяда в леглото.

Вътрешно. За поддържане на силите на болната да й се дава силен черен чай или чисто кафе. Добре е да пие и отварка от невен - 3 с.л. невен (цвят и листа) се варят в 1 л вода, докато остане 1/2 л, прецежда се и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 кафена чашка; или пък отварка от корите на калина - 1 с.л. кори се варят 10 мин в 1/2 л вода, пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка.

Диета. Лека течна, студена, но вегетарианска храна - кисело мляко, зелена салата, ягоди, малини, къпини, боровинки, супи от корени и др.

Вместо вода да пие повече лимонада с лимон. Никакви спиртни напитки и тютюн.

Лечение. Болнично.