Признаци. Ужилването на пчелите, осите, стършелите, паяците и другите насекоми е слабо отровно и причинява само възпаление, оток и силни болки.

Първа помощ. Щом се почувства ужилването, пострадалият трябва да започне да разтрива силно и бързо ухапаното място първо с ръка, а след това с листа (по-добре накълцани) от някое миризливо растение - например магданоз, невен, слез или живовляк, а още по-добре е да се натърка с кромид или чеснов лук или пък да се наложи с ягоди или парче ябълка и друг подобен плод.

Също много помага намазването на ужиленото място с амоняк, с разтвор от сода бикарбонат или от оцет със сол по равни части. Това разтриване предотвратява отичането и намалява болките.

Ако жилото е останало в раничката, трябва да се извади с помощта на пинсета или игла, предварително обгорена на пламък. То може да се изсмуче и веднага да се изплюе.

Налага се с памук, натопен в една от следните смеси: лимонтузу (винена киселина) - 1/2 ч.л., смесена с 1 чаша от 150-200 мл вода и оцет наполовина или 1/2 ч.л. нишадър на прах, ? ч.л. лимонтузу, оцет или ракия - 200 мл. Отокът се налага 5-6 пъти на ден, докато спадне и раната оздравее.

Ухапаното място може да се мокри и налага и само с нишадър, разтворен във вода.

Много полезно е да се поставят върху възпалените места още компреси от влажна чиста глина, разбъркана с оцет, или млечни компреси, натопени в студена вода с оцет наполовина, а още по-добре, ако са натопени в сок от краставица (компресите се слагат, докато отокът съвършено спадне) или пък да се наложи със селски хлебен квас, който има това предимство, че предпазва раната от инфекция. От кваса замърсената рана почернява, след това се очиства и оздравява.

Ако на пострадалия се повиши температурата, тогава горното лечение трябва да се съчетае и с поставяне дневно по 2-3 коремни компреса, натопени в хладка вода (държат се по 2-3 часа), или пък да се правят по 2-3 коремни бани (30-25С за 10-20 минути).

Ужилване в гърлото обикновено става при небрежно ядене на неизмито грозде със забутани в него пчели или оси или при спане с отворени уста, след като са ядени плодове.

Признаци. Силни болки в гърлото, придружени от чувство на задушаване и повръщане. Това ужилване е опасно поради възможността да настъпи задушаване. Затова болният трябва да постъпи веднага в отделението за ушни, носни и гърлени болести, където да се лекува от специалист, и, ако се налага, да се направи трахеотомия.

Първа помощ. Веднага да се даде на пострадалия да изпие 1 с.л. счукан чесън, разбъркан с винен оцет. След това да му се направи парна баня на главата, последвана от редуваща баня на краката и коремен компрес, натопен в хладка вода, съчетан и с налагане на шията с торбичка с хладък селски хлебен квас или с прясна извара - държат се, докато мине болката.