Как се оказва помощ на свален от бесилка? Затегнатата около шията примка оказва двойно действие: първо, тя прекъсва притока на въздуха към белите дробове и с това предизвиква задушаване и, второ, притиска кръвоносните съдове - големите артерии и вени - и спира притока на кръв към мозъка.

Първа помощ. Ако обесеният виси още, веднага да се повдигне тялото, за да не го стяга въжето, и в същото време то трябва да се разхлаби или отреже. Ако това не може да се направи, да се хване и повдигне обесеният, с което да се разхлаби налягането около шията, и в това положение да се нададе вик за помощ.

След това да се свали тялото без разклащане, да се постави на легло в прохладно място така, че главата и гърдите да бъдат по-високо, да се съблече и разхлаби всичко онова, което стяга и спира кръвообращението; да се изправят с леко натискане отстрани шийните и гръбните прешлени, гръклянът и езичната кост, ако са разместени, а после да се намокри вратът с ракия или зехтин. След това бързо се изчистват устата и носът му от набралата се там слуз и се прави изкуствено дишане.

Щом пострадалият започне да диша самостоятелно, се внася в хладно помещение, напръсква се лицето му с хладка вода и се прави фрикция на цялото тяло със силно търкане, особено на ръцете и краката, най-добре, докато почервенеят. Трябва да се направи и хладка клизма (25С).

Спасеният още дълго време се нуждае от внимателно лечение и грижи, които се състоят в изпълнение на общоукрепващи средства. Мястото на шията, където е била затегната примката, често се възпалява; такова възпаление се лекува с млечни компреси с прясна и несолена извара.