Органите на зрението са разположени в очниците и се покриват с клепачи - горен и долен. Краищата на клепачите и ресниците са намазани с гъста мас, наречена очна мас, която пречи на сълзите да се изливат лесно през краищата на клепачите. Тази мас се отделя от специални жлези. Клепачите запазват очите от прах и светлина и равномерно разпределят сълзите, което е необходимо за блясъка и прозрачността на очите.

Сълзите представляват бистра течност, която се отделя от слъзните жлези. Те са разположени в слъзната ямка в горно-външния ъгъл на окото. От тях по слъзните каналчета се събират в слъзната торбичка. Чрез движенията на клепачите те се разливат равномерно по предната повърхнина на окото, като достигат до вътрешния ъгъл. Оттам сълзите се стичат в носа. Така те обливат предната повърхност на очната ябълка и я поддържат умерено влажна, измиват и избърсват попадналия прах в очите. Освен това сълзите имат и известно дезинфекциращо действие. Като попаднат в носната празнина, сълзите се смесват с лигата на носа и постепенно се изпаряват или изхвърлят навън.

Веждите са спомагателни органи на очите и се намират между очите и челото. Те с изпъкналата си страна са обърнати нагоре. Веждите побеляват най-късно от всички други косми на тялото, те държат сянка от светлината, която пада отгоре, и запазват очите от прах и пот.

Очната ябълка е главната част на зрителния орган. Тя прилича на кълбо и се състои от няколко концентрични пласта, разположени един върху друг.

Първият външен пласт на очната ябълка се състои от роговица (корнея) и склера, които са продължение една на друга. Роговицата е напълно прозрачна, а склерата е непрозрачна. Средната обвивка, непосредствено зад склерата, се нарича увея. Предната част на увеята е самият ирис (или дъговица, цветна дъга), а задната увея се нарича хориоидея. В средата на ириса има кръгъл отвор - зеница.

Третата (или вътрешна обвивка) се нарича ретина.

Вътрешните очни части са стъкловидното тяло, лещата и вътрешноочната течност. Лещата е прозрачно, двойно изпъкнало тяло във вид на леща, напълно прозрачна. Тя служи да пречупва лъчите на светлината.

Зад кристалната леща в останалото празно място на очната ябълка се намира твърде прозрачно пихтиевидно вещество, което прилича на белтък от яйце - стъкловидното тяло. В предната си част, обърната към зеницата, има една вдлъбнатина като блюдце, в което се помества лещата.

Хигиената на очите е тясно и неразделно свързана с хигиената на тялото. Разумните грижи за тялото са същевременно непосредствени грижи за очите.