Изпадането на косата (алопеция) може да бъде вродено (много рядко) и придобито (най-често), да бъде временно или постоянно и да засяга само отделни области или всички окосмени части на тялото.

Причините са различни и могат да бъдат общи, засягащи целия организъм, или пък местни - само кожата. При прекаран коремен тиф може да се яви падане на косата, у някои дори доста бурно, но за щастие трае късо време. След укрепване и засилване на организма косата започва отново да расте.

Друга болест, която действа вредно върху косата, е инфлуенцата (грипът), и то главно у жените. Около един до два месеца след прекарване на болестта у някои хора косата започва да пада на гъсти снопчета.

Падане на косата се наблюдава още след раждане, при операции, тревоги, но особено при сифилис. Явява се обикновено във втория период на сифилиса и се характеризира с множество оредели гнезда, в които космите не падат напълно, а само намаляват гъстотата си. Кожата на главата добива характерна картина, по която може да се отгатне за болестта.

Косата пада и при малокръвие, захарна болест, всевъзможни стомашни и чревни разстройства и др.

Не трябва да се забравят и наследствени причини, които безспорно имат значение. Трайно изпада косата и при наранявания, изгарания и други заболявания, при които се образуват белези по кожата. Често е и себорейното оплешивяване, което засяга най-вече мъжете.

Признаци. Падането на косата може да бъде ранно, предивременно, у млади хора, и старческо - след 50-годишна възраст. У мъжете се стига често до пълна плешивост. Изпадането на косите при мъжете започва от слепоочията и отива назад или пък от тила напред. Кожата е гладка и лъскава. У жени обикновено не се стига до пълна плешивост, а само до разреждане на косата. При някои кожни болести изпадането на косата е във форма на кръгове и засяга всяка възраст.

Предсказание. По отношение на болестта е сериозно, особено при пълното оплешивяване.

Предпазване. Да не се носят шапки, които стягат като в обръч главата и пречат на свободното кръвообращение в кожата на главата. За предпочитане са меките шапки, като често през деня се проветрява главата, за да не се спарва. Честото миене на главата с мек сапун и вода отстранява пърхота, който е една от най-честите причини за падане на косата.

Всяка сутрин главата да се масажира с пръсти - усилва се кръвообращението и заякват корените на космите. Излагането на главата на слънце (ако не е много силно, и то за кратко време) или още по-добре слънчевите бани на главата със зелени листа са отлично средство да заякнат корените на космите и така да се предотврати или спре падането им.

Лечение. Общо за усилване на прилива на кръв към главата. За целта:

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене се взема по 1 винена чашка от 75 мл (за деца наполовина) отвара от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, и по 1 пълна с.л. корени от обикновена коприва, корени от магданоз и овес (зърна) - в 1200 мл вода се варят 20 минути; след това в същата отвара се прибавят 3 с.л. от следната смес: агримония, борови връхчета, исландски лишей, спирея, росопас, смил и листа от бяла черница (по 50 г от всяка) и се вари още 10 минути; като изстине, се прецежда. По желание се пие подсладена с мед или захар и лимон по вкус.

Диета. Същата, дадена за младежки пъпки, с добавка след ядене болният да взема по 1 ч.л. (за деца 1/2 изравнена чаена лъжица) от следната смес: 200 г пчелен мед и 10 г рафинирана сяра.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие запарка от шипки - 25 шипки, счукани на кашица, се запарват с 500 мл вряща вода; като клокне 3 пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване.

II. Два часа след ядене да взема 1 бучка захар с 20 капки (за деца наполовина) от следната смес, приготвена в аптеката: валерианова тинктура - 20 г, тинктура от глогов цвят - 20 г, вода от горчиви бадеми -15 г, камфор на прах - 1 г, ментови капки - 20.

III. Десет минути след капките да се изпиват 75 мл (за деца наполовина) отвара от бял равнец, гръцка коприва (листа и цвят), жълт кантарион, жълт равнец, широколистен живовляк (листа), малинови листа, миризлива лазаркиня, френско грозде (листа) и синя тинтява - по 50 г от всяка. От тази смес 2 с.л. с прибавка на 1 изравнена чаена лъжица червена хвойна (зърна) се запарват с 500 мл вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда. При желание се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 мл топла вода или с чай от лайка (за деца с 250 мл), последвана една вечер от измиване на главата с топла отвара от борови клони (1 снопче борови клони с прибавка на 5 диви кестена, нарязани на ситно, в една средно голяма тенджера с вода се вари 25 минути, след това се прибавят още 10 листа от бръшлян; вари се още 5 минути и се прецежда), като главата се сапунисва с печена хума, стрита на прах и размита с малко оцет и топла вода, за да стане на кашица.

След изсушаването на главата оголените места се натриват с края на пръстите с малко от следната смес: 1 с.л. обелени и на ситно счукани чесънчета, 1 с.л. чист винен оцет и 1 ч.л. черен каменарски или димен барут. След това на цялата глава се слага "шапка", ушита от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркано преди 4 часа), засилен с 5-12 с.л. диви кестени, на ситно настъргани с корите (а при липса на кестени с толкова с.л. пресни и млади корени от полски бъз), и 10-20 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките; отгоре се слагат вестник и вълнена шапка.

На корема се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отвара от орехова шума, а отгоре вестник и вълнен пояс: държат се цяла нощ. Втората вечер оголените места се натриват със сместа от чесън, оцет и барут (вж. по-горе), а главата се налага с "шапка", напълнена с топла лапа от печен кромид лук, обелен, на ситно нарязан, полуизстискан и засилен с 10-20 сини сливи, 1/2 ч.л. нишадър на прах и малко царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата). Поставя се и коремен компрес, както по-горе.

V. Сутрин. Самовнушение, последвано от измиване на главата с хладка вода, изтриване със сух пешкир и леко натриване със следната настойка за засилване на космите: 100 г корени от обикновена коприва, 50 г корени от репей, 25 г мащерка, 15 г лавандула (листа и цвят) и по 5 листа от бръшлян и зокум в 1500 мл винен оцет се варят 30 минути; веднага се прецежда.

Добавка. След едномесечно прилагане на това лечение за деца и двумесечно за възрастни може да се премине към натриване на главата и оголените места със следната настойка за растеж на косата: 16 г дюлеви семки, предварително обелени и счукани на кашица, се засилват със 150 мл гореща (50С) розова вода (първак), след това се прибавя и 1 г боракс (от аптеката), разбърква се добре и се прецежда през чиста кърпа, след което се прибавят и 2 г глицерин и 15 г чист аптекарски спирт. Употреба: в така приготвената течност се топи гребенът и се реши косата до хубаво намокряне на корените; там, където косата е твърде оредяла или липсва, кожата трябва да се намокри с тампонче.

Неделя. Пълна почивка от всичко.

Важни добавки.

1. При започване на лечението косата да се остриже ниско.

2. Квасът и лапата от кромид лук може да се използват две вечери поред, като квасът се държи на студено място през деня, а вечер се затопля и засилва с 1-2 с.л. нов квас за нова ферментация.

При лечението да се има предвид както казаното за пърхот, така и общите упътвания за кожните болести.