Дребната шарка (брустница, морбили) не е опасна и обикновено протича благоприятно, но сравнително тежко. Присъща е за детската възраст. Възприемчивостта към брусница е всеобща и обикновено от нея преболедува цялото население. Често дава тежки усложнения, главно бронхопневмонии, понеже предизвиква понижена устойчивост на организма към различни инфекции.

Причинителят е вирус, а заразата се осъществява по въздушно-капков път чрез пръски при кашляне, кихане, говор и др. Трети лица и предмети не могат да служат за преносители. Болните са заразителни още преди появата на кожния обрив, а и после до неговото изчезване. Кърмачетата до 6 месеца не заболяват от морбили или боледуват много рядко. Дребната шарка прекарват всички, по-често в детската възраст.

Признаци. В първите 10-12 дни (инкубационен или скрит период) се появява общо неразположение, липса на апетит, хрема и едва забележима треска. Детето е неспокойно, киха, хремата се засилва, температурата се повишава до 39С. Има дрезгав глас, кашлица, очите се зачервяват, понякога повръща, има и диария. В този период е налице явен признак, по който може да се установи болестта - на мекото и твърдото небце се явяват червени петна колкото лещени зърна, а на бузите от вътрешната страна близо до сливиците - малки бели точки като напръскано с вар.

Обикновено на 4-ия или 5-ия ден от заболяването температурата наново се повишава, лицето се подува, клепачите са зачервени и кръвясали, детето държи очите си постоянно затворени, защото светлината го дразни. Появява се изривът - най-напред зад ушите, по главата, лицето, а после по цялото тяло, особено по корема.

Петната са червени, розови, неизпъкнали, често се съединяват едно с друго, обаче между тях винаги се намира част от здрава бяла кожа. На четвъртия ден, обикновено когато температурата е най-висока и започва да спада, изривът избледнява и изчезва. През цялото време хремата и кашлицата продължават. След изчезването на обрива започва лющене, което е придружено със силно изпотяване. Макар и много рядко, дребната шарка повтаря.

Лечението е от лекар. Народното лечение е общо за засилване на организма. Цялото боледуване трябва да се прекара на легло в добре проветрявана стая. Ако детето чувства болки в очите, да му се слагат хладки компреси, натопени в отвара от лайка. При болки в ушите да се слага топла лапа от праз.

Болното дете трябва да се държи на топло, но завивките му да не са много дебели и тежки.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болното дете да изпива по 1 чашка от 30-100 мл (според възрастта) отвара от орехови черупки и външни люспи от кромид лук - по 3 с.л. се поставят в 1 л вода и се варят 30 мин. на тих огън. След това се прибавят по 1 ч.л. ленено семе и ружа (корени), 1/2 ч.л. анасон и 1 с.л. мед и се варят още 10 мин.; преди да се снеме от огъня, се прибавя още по 1 ч.л. бъзов и липов цвят и като клокне, се снема от огъня и след 10 минути се прецежда. Пие се топла.

Докато трае треската и болното няма апетит да не се дава насила никаква храна с изключение на настъргани ябълки или гроздов сок.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отвара от кисела ябълка и листа от къпина и дива ягода или отвара от 3 с.л. очистен овес - в 700 мл вода се вари 25 мин. и като изстине, се прецежда чрез изстискване. Пие се също подсладена с мед и лимон по вкус.

II. Един-два часа след ядене да взема 1 чашка от 30-50 мл (според възрастта) отвара от бял и жълт равнец, синя тинтява, червен и жълт кантарион - по 50 г от всяка. Две супени лъжици от тази смес се запарват с 500 мл вряща вода и след това се варят още 5 минути; като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Две-три вечери поред се прави топла (36С) клизма с 500 мл чай от лайка (2 с.л. от лайка се запарват с 500 мл вряща вода; кисне 20 мин. и се прецежда), а след това винаги при запек се прави клизма с 250 мл от същия чай.

При висока температура цялото тяло (от шията до петите без половите органи) се намазва със смес от един белтък от кокоше яйце и по 1 с.л. сода бикарбонат, оцет и ракия, добре разбъркани; след това детето се увива с чаршаф и одеяло и лежи 1 час.

При слабо повишена температура се прави коремен компрес от 2-4 хасени парчета, натопени в хладък чай от бял равнец или още по-добре в разтвор от вода и оцет наполовина с прибавка на 1 ч.л. сол.

Едновременно на гърдите (отпред) се поставя млечен компрес от две парчета, натопени в сурово мляко, а на гърлото - торбичка, напълнена с чист топъл селски хлебен квас; държат се цяла нощ или докато досадят на болното.

IV. Сутрин се прави цяла топла баня (39С за 5-10 мин.) с отвара от борови клонки и овесена слама - по 1 хватка от двете в котел с вода се вари 30 минути, след това се добавя двойна шепа орехови листа и се вари още 10 минути; преди да се снеме от огъня, се слага двойна шепа трина и се оставя да поври още 1 мин.; така сварената отвара се прецежда и се охлажда до указаната температура. Следва сухо увиване за по-добро изпотяване с продължителност 1/2 до 1 час. Вместо цяла баня може да се облече мокра риза, натопена в същата отвара от борови клонки, овесена слама и пр. или пък в чай от трина с температура 37С. След това детето се завива добре с вълнени завивки и се оставя да полежи в тях най-малко 1 час; ако заспи, да не се събужда, докато само не се пробуди.

Преди обяд се слага парен компрес на гърдите с торбичка, напълнена с топла лапа от ленено семе, сварено с малко мляко и захар; държи се 20-30 мин. След това гърдичките се изтриват със суха кърпа и се налагат с топъл маслен компрес, а на корема се поставя компрес, натопен в топъл чай от трина; масленият компрес се държи до вечерта, а коремният 2-3 часа.

Важни добавки.

1. Докато очите на детето са зачервени, то трябва да лежи с гръб към прозореца, но стаята не бива да се затъмнява.

2. Въздухът да е чист, като на всеки 1-2 часа стаята се проветрява.

4. При силен сърбеж засегнатите места да се измиват с отвара от смрадлика (2 с.л. листа в 500 мл вода се варят 10 мин.; като изстине, се прецежда и се засилва с по 1 ч.л. оцет и сол), а след това да се напудрят.

Усложнения. При правилно лечение рядко се явяват усложнения. Възможно е обаче да се развие ларингит, бронхит, бронхопневмония и др. В този случай лечението продължава.

След оздравяването болните в продължение на 10-20 дни имат силна кашлица, защото болестта засяга най-много бронхите.