Вирусите и микробите, които нападат организма и предизвикват заболяване, се намират почти в еднакво количество както у здравия, тъй и у болния човек. Начините на разпространение на заразата са различни - чрез пръски при говор, кашляне, кихане, чрез праха, съдържащ болестотворни организми, чрез заразена храна и вода, чрез вещи на болен, чрез животни, насекоми и паразити, чрез полови контакти и др. Външни влияния оказват и простудата, течението, умората, които улесняват заболяването.

Предпазване от заразни болести. Отдавна е известно, че предпазването е по-лесно от лечението. Най-важното средство в предпазната борба със заразните болести е чистотата. Затова навсякъде при всички условия и във всичко е необходима чистота.

Преди всичко трябва да се обърне внимание на ръцете. Даже когато ръцете наглед са чисти, те са замърсени от пипане на разни предмети, от ръкуване с други хора, от ходене по нужда и пр. Тези невидими за простото око микроорганизми по ръцете проникват в устата при хранене, в носа при пипането му с пръсти, в кожата при разчесване. Затова измивайте ръцете си винаги преди ядене и всякога след ходене по нужда. Въобще спазвайте лична хигиена и битова чистота и вкъщи - от водата, която пиете, и храната, която ядете, до приборите за хранене и завивките за спане.

За да заболее човек, не е достатъчно само той да бъде заразен. Необходимо е още проникналата в организма зараза да намери благоприятна почва за развитие. А такава почва представлява отслабналият и изтощен човек: било от нередовен живот и от недоспиване, било от недояждане или лошо хранене, било от пушене или пиене, от преумора или от друго заболяване.

Ето защо всички мерки, които запазват и увеличават силата на нашето тяло и които го закаляват, са предпазни мерки против разпространението на заразните болести. Затова хранете се добре, спете редовно и достатъчно, прекарвайте свободното си време винаги на чист въздух и слънце при разумен спорт. Обичайте природата, използвайте всеки празник за излет. Пазете се от простуда, но разумно закалявайте организма си, като правите всяка сутрин сух четков масаж, последван от фрикция на гърдите и гърба с хладка вода. Освен това от голяма полза е всекидневно да се изяждат (при епидемия от тиф, скарлатина, холера и др.) по няколко (6-10) хвойнови плода.

От момента на заразяването на организма до проявата на първите признаци на болестта протича известен скрит, непроявен период, който се нарича инкубационен (период на излюпване на болестта). Този период е различно дълъг за различните болести.

Лечението на заразните болести трябва да започне колкото може по-рано. То е насочено срещу причинителя на съответното заболяване, но същевременно лечението трябва да цели и засилване на съпротивителната дейност общо на организма.