Усещането и страхът от полудяване са драматични състояния. Те могат да се появят неколкократно в живота на човек, така че да ги запомни завинаги. А могат за съжаление и да станат чест спътник в живота му. Във всички случаи обаче нямат нищо общо с истинско психотично разстройство. Т.е. страхът от полудяване може и да е действителен, но човек винаги запазва разсъдъка си. Основните причини за появата му са следните:

Панически пристъп

Той представлява внезапно настъпил силен страх. По определение при него трябва да има поне четири от следните симптоми, които да се появят едновременно и изведнъж: сърцебиене, ускорен пулс, изпотяване, треперене на цялото тяло, усещане за задух или недостиг на въздух, задушаване, болки в гърдите, гадене или болки в корема, замаяност, виене на свят, нестабилност на походката, припадък, чувство за нереалност, усещане сякаш за отделяне извън тялото, студени тръпки или горещи вълни. Продължителността му е десетина минути. След него човек се чувства изморен. Изключително важни симптоми са и страховете от полудяване, от смъртта и от загубата на контрол. Паническият пристъп може да се появи при различни ситуации. При едни от тях човекът има усещането, че не може да излезе от тях, че не може да получи помощ, ако нещо му се случи. При други става въпрос за натрупване на вредни вещества - интоксикация с въглероден двуокис и др. Най-баналната причина би могла да бъде махмурлук.

Паническо разстройство

Ако подобни панически пристъпи се проявяват при широки пространства, но със затруднен изход - попадане в тълпа, опашка в магазин, без възможност да се излезе, то това е паническо разстройство с агорафобия. (вж Част т. Тревожност. Успокоителните не ми действат). С времето паническото разстройство може да започне да се появява и без връзка със ситуацията. Заболяването засяга млади жени най-често, въпреки че и мъжете не са застраховани. Лекува се с антидепресанти и психотерапия.

Нервно напрежение

Силното нервно напрежение може да предизвика какви ли не проблеми. Един от тях е невъзможността да се справим или по-скоро страхът от провал. Обикновено всички гоним някакви срокове. На всички ни се налага постоянно да заучаваме и усъвършенстваме нови похвати и методи не само в нашата работа, но да усвояваме и непривични дейности. Това създава условия за постоянен стрес. Един от начините психиката ни да се справи е да блокира. Така се предпазва, както бушоните запазва електрическата инсталация. Усещането при подобен силен стрес може да е като страх от полудяване. С почивка и смяна на заниманията състоянието се преодолява.

Характер

Някои хора са по-склонни на подобни реакции като тази, описана по-горе при нервното напрежение. Те обикновено са свикнали да контролират събитията и живота си. Затова при тях е толкова страшно и болезнено в момента, в който започнат да се чувстват странно, без да могат да разберат какво точно се случва. Разпространена сред тях черта е и перфекционизмът. Невинаги можем да се справяме с всички предизвикателства, срещу които се изправяме. Човекът е несъвършен и в това е неговата красота. Иначе вероятно щеше да е скучно. Стремежът към съвършенство е нещо прекрасно, стига да не се превръща в самоцел.

Когато човек се разболява от психотично разстройство - халюцинации, налудности, промени в поведението, обикновено е дълбоко убеден, че е нормален, а всички останали са "луди" и не го разбират. Когато си мислим, че полудяваме, най-вероятно трябва да си починем и отпуснем, за да наваксаме загубеното в постоянното надпреварване с времето.