23°C   София
 

Това състояние се изживява като положително. Някои го сравняват с това да бъдеш високо, буквално. Собственият ни организъм разполага с няколко вида вещества, които могат да ни накарат да се почувстваме така. Те се наричат ендорфини. За съжаление обаче те не се секретират постоянно в необходимите количества. Някои дори имат липса на ендорфини или недостатъчна продукция.

Освен естественото приповдигнато настроение, което се наблюдава при повечето хора, когато им се случат приятни, очаквани събития, съществува и безпричинна приповдигнатост. В такива ситуации хората са весели, дори прекалено, лесно общуват, дори и с непознати, струва им се, че могат да се справят с всичко, няма непреодолими препятствия за тях, искат да дарят щастие на всички около тях, държат се шумно и предизвикателно. Ето някои от най-важните обяснения за появата на тези симптоми:

Алкохол

Злоупотребата с алкохол и прекаляването под формата на интоксикация е най-вероятната причина за приповдигнато настроение. Налице са също така и нарушения в походката, равновесието, говора, ускорен пулс, изпотяване, разширяване на зениците, както и миризма на алкохол от устата и тялото. Има няколко вида опивания. При простото алкохолно опиване няма загуба на съзнание. Има и патологично опиване, при което е налице нарушение на съзнанието. Като цяло е възможно части от събитията около поемането на количествата алкохол да се покрият от амнезия, да липсва спомен за тях. Усложненията свързани с алкохолната злоупотреба и интоксикация, са свързани с гърчове, както и поява на зависимост.

Наркотици

"Безпричинната приповдигнатост" е състояние, което най-често се предизвиква от прием на марихуана, хашиш, амфетамини, кокаин или в по-ниска степен на хероин.

Амфетамини

Най-характерното за тях е еуфория или емоционално нивелиране; промени в общителността; тревожност, напрежение или гняв; стереотипни поведенчески реакции; нарушена способност за преценка; телесни признаци, които се развиват по време или кратко след приема на амфетамини или сходни с тях вещества. Сред тях са тахикардия или брадикардия; разширени зеници;повишено или понижено кръвно налягане, изпотяване или студени тръпки, гадене или повръщане, мускулна слабост, болки в гърдите или сърдечни аритмии; объркване, припадъци, дори кома. Нарушава се функционирането на цялостната личност в обществото, семейството, професията. При кокаин симптоматиката е сходна. При абстиненция от амфетамини или кокаин е възможно да настъпи параноидна реакция - страх от преследване.

Канабис, хашиш

Симптомите от интоксикация се развиват в рамките на два часа след приема на канабис или други продукти от растението индийски коноп. Налице са зачервяване на очите, увеличен апетит, сухота в устата, тахикардия. Нарушения в интелектуалното функциониране, трудна концентрация. Опасна е идеята, че към марихуаната няма пристрастяване. Проблемът е, че тийнейджърите в експериментите с различни наркотични вещества могат да преминат от нея към "по-тежки" наркотици като хероин например

Хероин

Симптомите на интоксикация се развиват по време или кратко след употребата на наркотика. Сред тях са стеснение на зениците, а при по-тежка интоксикация или предозиране - разширяване на зениците; замаяност или кома; неясна реч; нарушения във вниманието или паметта.

Маниен епизод

Той може да се прояви в рамките на биполярно афективно разстройство, тип т. Състои се от отчетлив период на безпричинно и постоянно приповдигнато или раздразнително настроение с продължителност поне от 1 седмица. Съпътства се от повишена самооценка или грандиозност; понижена необходимост от сън (напр. чувства се отпочинал само след 3 часа сън); по-приказлив от обикновено или с речеви напор; полет на идеи или субективно изживяване за идеен вихър; трудна концентрация, не може да фокусира вниманието си; разсейва се при най-маловажни външни стимули; прекомерно се ангажира с удоволствия, които имат висок потенциал за болезнени последици (напр. втурване в неограничено пазаруване, безотговорно сексуално поведение или глупави бизнес инвестиции).

Обикновено такова нарушение предизвиква нарушения на професионалното функциониране. Човек не може да извършва вече обичайните си, ежедневни дейности. Взаимоотношенията му с околните се нарушават. Други причини за появата му могат да бъдат психоактивни вещества или телесни заболявания, като повишена функция на щитовидната жлеза.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Това ще реши проблема в новите квартали Да се разреши строителството на детски градини на партерни етажи в жилищни сгради, иска Столичната община. “За целта трябва да се направят промени в различни нормативни актове. Не искам да изземвам функциите на други институции, но все повече инвеститорите осъзнават,

"Вечер вкъщи времето си е за нас :) Бойко и Бойко". Това написа премиерът Бойко Борисов в личния си профил във Фейсбук и го придружи със снимка в семейна обстановка с внука

Непосредствено след раждането бебето вижда неясно, по-скоро формите, както и на разстояние от 20-30 см. Привличат го движещи се форми, ярки цветове. Особен интерес проявява към човешки лица и особено към това на майката. Слух Слухът е по-развит от зрението. Бебето чува още в утробата на майката. Майчиният глас е най-разпознаваем.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Диреният за 2 убийства мъж от Костенец - неоткриваем вече две седмици Синът на дирения за две убийства Стоян Зайков-Чане - 14-годишният Стивън, е една от основните надежди на разследващите да намерят баща му. Двамата често пътували в Рила и разследващите го питат къде го е водил татко му и какви маршрути са използвали за преходите си.

Може да ги видите в Националната галерия (Двореца) от 23 май до 30 юни Изложбата “Мечът на хан Кубрат” е в рамките на Дните на Ермитажа в София. На откриването ѝ утре  - 24 май в 16 ч, ще присъства заместник-директорът на държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов. Застраховката на съкровището е тайна, но е с много нули.

Официалните екипи на ЦСКА за следващия сезон вече пристигнаха на "Армията", съобщи официалният сайт на "червените". "За четвърта поредна година клубът ни се доверява на "Адидас". Световният концерн изработи специално за ЦСКА трите екипа за предстоящата кампания", се казва още в съобщението.