Това състояние се изживява като положително. Някои го сравняват с това да бъдеш високо, буквално. Собственият ни организъм разполага с няколко вида вещества, които могат да ни накарат да се почувстваме така. Те се наричат ендорфини. За съжаление обаче те не се секретират постоянно в необходимите количества. Някои дори имат липса на ендорфини или недостатъчна продукция.

Освен естественото приповдигнато настроение, което се наблюдава при повечето хора, когато им се случат приятни, очаквани събития, съществува и безпричинна приповдигнатост. В такива ситуации хората са весели, дори прекалено, лесно общуват, дори и с непознати, струва им се, че могат да се справят с всичко, няма непреодолими препятствия за тях, искат да дарят щастие на всички около тях, държат се шумно и предизвикателно. Ето някои от най-важните обяснения за появата на тези симптоми:

Алкохол

Злоупотребата с алкохол и прекаляването под формата на интоксикация е най-вероятната причина за приповдигнато настроение. Налице са също така и нарушения в походката, равновесието, говора, ускорен пулс, изпотяване, разширяване на зениците, както и миризма на алкохол от устата и тялото. Има няколко вида опивания. При простото алкохолно опиване няма загуба на съзнание. Има и патологично опиване, при което е налице нарушение на съзнанието. Като цяло е възможно части от събитията около поемането на количествата алкохол да се покрият от амнезия, да липсва спомен за тях. Усложненията свързани с алкохолната злоупотреба и интоксикация, са свързани с гърчове, както и поява на зависимост.

Наркотици

"Безпричинната приповдигнатост" е състояние, което най-често се предизвиква от прием на марихуана, хашиш, амфетамини, кокаин или в по-ниска степен на хероин.

Амфетамини

Най-характерното за тях е еуфория или емоционално нивелиране; промени в общителността; тревожност, напрежение или гняв; стереотипни поведенчески реакции; нарушена способност за преценка; телесни признаци, които се развиват по време или кратко след приема на амфетамини или сходни с тях вещества. Сред тях са тахикардия или брадикардия; разширени зеници;повишено или понижено кръвно налягане, изпотяване или студени тръпки, гадене или повръщане, мускулна слабост, болки в гърдите или сърдечни аритмии; объркване, припадъци, дори кома. Нарушава се функционирането на цялостната личност в обществото, семейството, професията. При кокаин симптоматиката е сходна. При абстиненция от амфетамини или кокаин е възможно да настъпи параноидна реакция - страх от преследване.

Канабис, хашиш

Симптомите от интоксикация се развиват в рамките на два часа след приема на канабис или други продукти от растението индийски коноп. Налице са зачервяване на очите, увеличен апетит, сухота в устата, тахикардия. Нарушения в интелектуалното функциониране, трудна концентрация. Опасна е идеята, че към марихуаната няма пристрастяване. Проблемът е, че тийнейджърите в експериментите с различни наркотични вещества могат да преминат от нея към "по-тежки" наркотици като хероин например

Хероин

Симптомите на интоксикация се развиват по време или кратко след употребата на наркотика. Сред тях са стеснение на зениците, а при по-тежка интоксикация или предозиране - разширяване на зениците; замаяност или кома; неясна реч; нарушения във вниманието или паметта.

Маниен епизод

Той може да се прояви в рамките на биполярно афективно разстройство, тип т. Състои се от отчетлив период на безпричинно и постоянно приповдигнато или раздразнително настроение с продължителност поне от 1 седмица. Съпътства се от повишена самооценка или грандиозност; понижена необходимост от сън (напр. чувства се отпочинал само след 3 часа сън); по-приказлив от обикновено или с речеви напор; полет на идеи или субективно изживяване за идеен вихър; трудна концентрация, не може да фокусира вниманието си; разсейва се при най-маловажни външни стимули; прекомерно се ангажира с удоволствия, които имат висок потенциал за болезнени последици (напр. втурване в неограничено пазаруване, безотговорно сексуално поведение или глупави бизнес инвестиции).

Обикновено такова нарушение предизвиква нарушения на професионалното функциониране. Човек не може да извършва вече обичайните си, ежедневни дейности. Взаимоотношенията му с околните се нарушават. Други причини за появата му могат да бъдат психоактивни вещества или телесни заболявания, като повишена функция на щитовидната жлеза.