Зрителните халюцинации могат да бъдат с най-разнообразен характер. Всичко съществуващо в действителния и въображаемия свят може да придобие материални измерения пред халюциниращия. Изключително рядко халюцинациите нямат емоционално отношение към този, който ги преживява. В повечето случаи те са неприятни, дори зловещи. В някои ситуации е възможно обаче да бъдат и с положителен, дори еротичен характер. Твърди се, че при интоксикация с бензинови изпарения се появяват точно такива видения. Ето някои от най-честите причини за поява на халюцинации:

Интоксикация

Най-често започват да ни се привиждат неща, когато прекалим с някои психоактивни вещества. Сред тях най-разпространен е алкохолът. Но все повече особено сред младите настъпват и проблемни натравяния с наркотици, особено такива като псилоцибин - при консумация на някои гъби; фенциклидин - синтетичен наркотик; дори амфетамини - психостимулант. Броят на халюциногените е безкраен. Противно на всеобщо разпространеното мнение, трудно може да се съди по вида на халюцинираните предмети какво точно ги е предизвикало. По-скоро се касае за стереотипна реакция на стимулация на асоциативни полета в главния мозък, които реагират с възприето-представна активност при стимулацията си, без в действителност да са участвали рецепторите, т.е. очите. Това означава, че мозъкът самостоятелно си обработва информацията, все едно че наистина е "видял нещо", а не е получил информацията по обичайния път, през очите. С отшумяването на интоксикацията изчезват и халюцинациите. Тук има съществена разлика между отделните вещества, довели до психотичното състояние. Това време е най-продължително при "екстази" и най-краткотрайно при алкохолната интоксикация. Във всички случаи е необходима намеса на специалисти - токсиколози и психиатри. Първите преодоляват негативните ефекти за тялото от вредното влияние на психостимуланта и практически спасяват интоксикирания. Вторите изследват причините, довели до злоупотребата с подобни вещества. Когато се касае за хронично прекаляване или зависимост от наркотици, трябва да се консултират нарколози.

Делир

Делирът представлява психоза с остро начало. Тя се характеризира със зрителни и слухови халюцинации; интензивни емоции - страх, ужас; както и опити за избягване на въображаемата опасност, т.е. груби нарушения на поведението. Предизвиква се от интоксикация с психоактивни вещества; от абстинентно състояние при зависимост спрямо психоактивни вещества, т.е. при внезапно спиране на наркотика или веществото, към което има зависимост; недоимък на витамин В; сърдечносъдови нарушения; чернодробни проблеми; редица други телесни хронични заболявания. Това е едно от най-честите психиатрични състояния изобщо. То може да настъпи на всяка възраст и във всякакви условия. Например в обща болница при неколкодневен престой поради различни оплаквания или при подготовка за операция. Тогава се спира алкохолът поради труден достъп или по предписание на лекарите. При наличие на зависимост към алкохола, която дотогава не се е проявявала по друг начин освен с ежедневния прием на алкохол, възниква абстиненция. Тя протича именно с припадъци или делир. Лечението трябва да бъде агресивно и по спешност. Зависи от какво е получен делирът.

Тумор в мозъка

Зрителните халюцинации без други спефични проблеми с психиката могат да бъдат получени в резултат на пространство заемащи процеси в мозъка. Сред тях основно това са туморите. Най-характерното е главоболие, възраст малко под или над 50 г., но е възможно и по-млада възраст. Симптомите настъпват сравнително внезапно. Необходимо е да се направи скенер или най-добре ядрено-магнитен резонанс на мозъка, както и да се разчете от невролози и неврохирурзи. Лечението може да бъде оперативно и да се достигне до пълно оздравяване, стига да се вземат мерки и да не е голям размерът на тумора.

Силни емоции

Привиждането на плашещи неща може да се случи и при силен, интензивен емоционален стрес. За това способстват обстоятелствата - намалена видимост, например нощно време, мъгла, буря и други подобни. Важна е също така и предварителната нагласа. Ако пазач на сграда, строеж или друго оградено пространство със забранен достъп бъде предупреден, че в неговата смяна има вероятност да бъде нападнат, той може, докато е нащрек и уплашен, да си представи безброй застрашителни фигури в сенките на всички безобидни предмети около него. В интерес на истината при силните емоции нещата, които се привиждат, са по-скоро илюзии, отколкото халюцинации. Има два варианта за развитие на ситуации като тази. Едната е безвредна. С почивка извеждане от стресиращата среда привижданията изчезват. Другата е по-сериозна. При някои хора е възможно да се развие посттравматично стресово разстройство. Необходимо е ситуацията да е преживяна като животозастрашаваща. В този случай се налага продължително лечение както с антидепресанти, така и с психотерапия.

Шизофренна психоза

Шизофренията е кръг от заболявания, които протичат с описаните в увода симптоми. Към тях се прибавят нарушения във волевата и емоционалната сфера. Най-разпространените типове шизофренни психози са параноидната, кататонната, хебефренната и простата шизофрения. Заболяването най-често протича хронично, на пристъпи. Като при липса на лечение пристъпите се усложняват, могат да доведат и до задълбочаване на симптомите. Едни от най-съшествените признаци наред със зрителните халюцинации, които междудругото не са най-типични за шизофренията, са разкъсаност на мисловния процес, странни асоциации по несъществен признак; аутистични нагласи - предпочитане на самотата; амбивалентни чувства-едновременна любов и омраза - като потърпевши от тях най-често са най-близките и много други. Лечението е посредством лекарства. Те могат да се прилагат ежедневно или веднъж на няколко дни или седмици, т.нар. депо препарати. Все още има място и електроконвулсивната терапия въпреки негативния си образ, благодарение най-вече на филми от миналия век.

Усложнена траурна реакция

При траура е налице потиснато настроение, тъга, плачливост, лош сън и понякога един притеснителен за преживяващия го симптом - привиждане на наскоро починалия близък. Това е признак за усложняване на траурната реакция само ако се появява постоянно и след третия месец от смъртта. Необходима е консултация с психиатър.

Деменция

Трайните нарушения в главния мозък, които водят до т.нар. старческо оглупяване, са много. Предизвикват се от разнообразни причини - съдови, дегенеративни и др. Хората, страдащи от подобни състояния, често халюцинират. Привиждат им се неща и повечето пъти са заплашващи. Лечението е с антипсихотици. Появата на симптомите е пристъпна.