Всеки човек понякога трудно се концентрира. Това се дължи на фактори от средата - шумове и други дразнения; проблеми от състоянието на организма - умора, стрес, недоспиване; както и евентуални заболявания. Възможно е да срещаме затруднения при фокусирането си и поради характера на самата работа. Ако заниманията ни са неприятни, монотонни или имаме усещането, че не можем да се справим с тях, по-лесно се разсейваме. Трябва ли да се притесняваме, когато сме разсеяни? Ето някои от основните причини:

Умора

Психическата и физическа умора са най-важен източник на разсейване. Поддържането на активното внимание изисква енергия. Когато тя се изчерпа дори частично, се намалява способността ни да се концентрираме. Най-доброто решение в такива ситуации е почивката. Трябва да се има предвид, че при дейността си нервните клетки натрупват вредни вещества, въглероден двуокис и други. Ако очистването от тях се затрудни по някакви причини, това може да влоши цялостното ни мислене и психично функциониран. Това е и смисълът на почивката. Първите признаци на нервно изтощение с натрупване на вредни метаболити е главоболието. След това се появяват раздразнителност, напрежение. Ако безсънието или изобщо липсата на почивка продължи и след този прагов период, е възможна появата на странни преживявания, включително халюцинации. Прекаляването с психостимуланти и енергийни напитки, за да стоим по-дълго време будни, също е изключително вредно. То може да доведе до още по-тежка умора след изчерпване на ефекта им. В крайна сметка не можем да излъжем организма си, както и да надскочим собствените си възможности.

Досадни занимания

Лесно се разсейваме и когато ни се налага да се занимаваме с неща по професионална или друга линия, които не обичаме, не харесваме или не се чувстваме уверени в тяхното изпълнение. Такава ситуация се получава при постъпване на нова работа, когато се хвърляме в нови предизвикателства и непозната за нас материя. Ставаме разсеяни и при твърде дългото практикуване на една и съща дейност. Рутината често унищожава интереса и тръпката. Това може да се превърне в сериозен проблем, защото прекалената самоувереност също може да доведе до грешки поради разсеяност. Отново най- правилното решение е добрата почивка.

Грижи

Понякога съзнанието ни може да се владее единствено от емоционални и други проблеми в семейството. Личните неприятности или неразрешими дилеми могат да доведат до сериозно разконцентриране. Толкова можем да бъдем обсебени от грижите си, че всичко друго да остане на заден план. Важно е да не се отдаваме на това си състояние за по-дълго време. Ако в рамките на няколко седмици продължаваме да сме все така разсеяни и не можем да се отърсим от грижите си, по-добре е да потърсим психологическа подкрепа и помощ.

Неврологични заболявания

Някои проблеми в централната нервна система могат да доведат до нарушения в способността за концентриране. Заболявания като болест на Паркинсон, множествена склероза, болест на Алцхаймер и други. При тях нарушенията в концентрацията предшестват проблеми с паметта. С влошаване на състоянието и напредване на болестта пристъпите на затруднения в концентрацията стават все по-чести и по-тежки. Застрашени са хора над 45-годишна възраст. Приемат се медикаменти като гинко билоба, омега-ненаситени, мастни киселини, необходими са и чести прегледи от психиатър.

Психиатрични проблеми

Депресията, тревожни разстройства, промяна на личността при епилепсия и други психични разстройства могат да доведат до проблеми с паметта и съсредоточаването. По принцип способността за поддържане на активното внимание е белег за психично здраве. Когато тя се наруши, е необходимо, първо, да си починем, после да си дадем сметка правилно ли сме избрали попрището, на което се изявяваме, и едва накрая да мислим за по-сериозни нарушения на телесното и психичното здраве.