Външната среда е всичко това, което ни заобикаля - хора и предмети. Ние сме изцяло под влияние на средата, в която живеем. Върху психиката ни въздействат изключително много фактори. От тях можем да отчетем едва малка част. А повечето дори не забелязваме.

Например храната, която също е част от средата, може да повлияе на душевния комфорт - яденето на трудносмилаеми продукти и гозби може да наруши хомеостазата на организма и влоши функцията на нервните клетки. Въздухът може да въздейства с повишената или понижена концентрация на кислород, въглероден двуокис, както и с някои други съставки, които имат пряко вредно въздействие. Недостатъчният кислород ни прави потиснати, раздразнителни, понижава способността ни да се концентрираме. Повишеното ниво на въглероден двуокис може да ни приспи и дори задуши. Някои микроелементи и вредни газове могат да ни натровят и пр.

Това трябва да имат предвид всички хора, които работят във вредна среда. Особено внимателни трябва да са и тези, които на пръв поглед нямат подобни проблеми, напр. работят в офиси. Там няма вредни изпарения, но за сметка на това помещенията невинаги се проветряват, филтрите на климатиците не се сменят често, а малцина изобщо си дават сметка за статичното електричество. Всички тези фактори могат да предизвикат главоболие, потиснатост, повишена избухливост и пр.

Влияние на външната среда е и телесното състояние. Болестите на тялото пряко въздействат върху психиката. Най-често предизвикват депресивни реакции или раздразнителност. В някои случаи, макар и рядко, може да доведат и до безпричинно повишено настроение, еуфория.

Депресивни разстройства се получават вследствие на следните телесни заболявания: болест на Адисон, синдром на Къшинг, диабет, повишена функция на щитовидната жлеза, свръхактивност на паращитовидните жлези, понижени функции и на щитовидната, и на паращитовидните жлези; болести на черния дроб - възпалителни, дегенеративни, цироза; на кръвта - анемия, левкемия и др.; заразни болести, включително неврологични -менингит, енцефалит, както и автоимунни - множествена склероза; или дегенеративни неврологични - болестите на Паркинсон, Алцхаймер, Хънтигтън и др.

Не бива да се подценяват и хронични заболявания на бъбреците, особено водещи до бъбречна недостатъчност и уремия. Други телесни разстройства, които специфично протичат с депресия, са ракът, хроничният пиелонефрит, лупус еритематодес, мениеров синдром, панкреатит, постконтузионен синдром след травма на главата.

Тялото и душата са сврързани и трудно може да се разграничи причинно-следствената връзка, кое е първичното. Все пак е ясно, че психичните симптоми, съпътстващи телесни болести или неразположения, подлежат на лечение. Ако регулираме раздразнителността си, депресията и апатията, имаме по-добри шансове да се излекуваме от телесното заболяване.