12°C   София
 

Потиснатостта е психичен симптом. Чувстваме се неработоспособни, загубили вяра в себе си, а в по-тежките случаи дори в смисъла на съществуването си. Този признак съдържа в себе си нарушения в мисловния процес, чувствата и волята - трите ключови сфери на функциониране на личността. Освен тъжното настроение целият тонус на организма сякаш е спаднал. Нямаме сили и най-вече желание и мотивация за каквото и да било. Такова състояние може да се появи в рамките както на психичните разстройства, така и като странични явления от някои телесни заболявания, дори да се предизвика от медикаменти. Ето някои от най-съществените и често срещани причини:

Тежък депресивен епизод

Рекурентното депресивно разстройство може да започне с подобна симптоматика. Потиснатостта е трудна за овладяване, лесно се влошава. Завърта се един порочен кръг, свързан с намалената работоспособност. Създават се условия да се задълбочи социалната съставка. Колкото по-потиснати сме, толкова по-трудно успяваме да се справим с житейските предизвикателства, толкова повече затъваме в депресията. Тук е мястото да се намесят близките, както и добрите професионални взаимоотношения, включително и личният лекар. Вместо човекът, който страда от такъв психичен проблем, да бъде заклеймяван като мързелив, трябва да се подходи с разбиране и да му се помогне. Депресивният човек не може да се "стегне" или да се справи сам. Необходима е помощ. А тя може да се предостави само ако има разбиране от страна на околните.

Сезонна депресия

Възниква през зимата. Предизвиква се от по-кратката продължителност на деня. Състои се в потиснатост, уморяемост, лошо настроение, сънливост или трудности в заспиването и ранно събуждане. Наред с това налице са тревожност и напрежение. Лечението се осъществява от психиатър посредством антидепресанти, но също и чрез светлотерапия, т.нар. фототерапия.

Психологична криза

Сходни симптоми на безнадеждност, тъга, безпомощност могат да се получат и при неблагоприятно стечение на обстоятелства в личния и професионалния живот. Към това, като прибавите и финансови неуспехи и затруднения, лесно можете да получите всички фактори, които водят до развитие на подобна психологична криза. Разликата между потиснатостта при депресия от биологичен характер и тази на чисто психологична основа се състои в това, че съществува пряка връзка между началото на симптомите и емоционалния стрес, както и че с подобряване на обстановката отзвучават и признаците. Възможно е помощта от психолог да бъде достатъчна, но невинаги. Най-удачната комбинация на лечение е между психолог и психиатър.

Тежко телесно заболяване

Пневмониите например или други заболявания, които протичат остро, както и такива, които продължително време изтощават организма ни, могат да доведат и до отслабване на психиката ни. Потиснатостта може да изчезне с излекуването на основната болест. Но понякога е необходимо да се прибави и психологическа помощ, повече проява на разбиране както от лекарите, така и от близките на боледуващия.

Стрес

Не си даваме сметка, но стресът често е производна на разминаването между нашите амбиции и реалността. В такива ситуации не успяваме да се измъкнем от безизходицата, в която сме влезли по собствено желание. Става дума за преувеличаване на усещането за наранена гордост, обида, отказа да приемем, че има и по-добри от нас в определени дейности, липсата на подкрепяща фигура, на която да имаме доверие, и пр. Тук отново е удачно да потърсим психологическо консултиране, психотерапия.

Медикаменти

Сред лекарствата, които водят до потиснатост, могат да бъдат изброени следните: химиотерапевтици - използвани в онкологията, бета-блокери - използвани в кардиологията, невролептици - в психиатрията, някои антибиотици, кортикостероиди и др. Ако приемате продължително време медикаменти, независимо по какъв повод и от какъв вид, то е разумно да се консултирате с предписващия ви ги доктор и за депресивни странични ефекти.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Коварна болест погуби 15-годишния Ники от София

15-годишният Николай Витанов загуби дългата и тежка битка с коварна болест, по пътя на която...

Умря шефът на реанимацията в Благоевград

Началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ - Благоевград д-р Любомир...

Приятелят Джеки: Операция от перитонит уби Джони Пенков

Сърцето му не издържа на ужасяващите болки, дъщеря му бе до него "Последната операция, която се...

След COVID 40% са с увреждания 6 месеца

Няма изгледи вълната на Ковид да е по-лека и с по-ниска смъртност от предишните, както Кацаров и...

Проф. Александрова: Среща с вируса и после ваксина дават най-добра защита

Напоследък излязоха много сериозни публикации, които на практика показват, че най-добра защита имат...

Как да сваля креатинина

Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението...

Откриват Рен Шюе център със семинар в София

Световна система за здраве и благоденствие стъпва в България Безплатен семинар в софийската зала...

Тайните на дълголетието на китайския император

Не са много императорите-дълголетници в китайската история. Циенлун обаче се слави като най-дълго...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...