Кожата ни търпи сериозни предизвикателства от природата - жега, повишено потоотделяне, вредни контакти с алергени от околната среда навсякъде - на поляната в планината, по пясъка на плажа, дори и в собствения ни дом при ухапвания от разнообразни насекоми. В резултат на тях се появяват обриви както при напълно здрави хора, така и при такива, които страдат хронично от кожни заболявания. Някои от тях отминават от само себе си, други налагат лечение от дерматолог, трети пък са проява на хранителни отравяния.

Бактериални кожни инфекции

Застрашени от обриви с такъв произход са хора, които не излизат често сред природата. През лятото те стават склонни да излагат обширни части от тялото си в контакт с околната среда. Кожната повърхност може лесно да бъде инфектирана от бактерии, гъбички и лишеи. Обривите в тези случаи са силно зачервени, с неправилна форма, сърбят, кожата около тях е с повишена температура, напр. стрептококовата инфекция - "червен вятър". Обривът се влошава с времето и се разраства. Необходимо е антибиотично лечение както като хапчета, така и като кремове, локално.

Гъбични инфекции

Механизмът на заразяване е сходен с този при бактериалните инфекции. Можем да намалим вероятността от микоза, ако избягваме влажните, сенчести, дълбоко затревени места. Обривите при гъбичните инфекции са кръгловати, с ръбче по края, обикновено се влошават при контакт с вода. Понякога са покрити с бял налеп. Лечението е с противомикотични кремове и таблетки. Микози могат да ни споходят при носене на дрехи и обувки от изкуствени материи или споделяне на чужди лични вещи от подобен характер.

Ухапвания от насекоми

Обривите от насекомите могат да бъдат разнообразни. Най-често обаче са с големината на монета, като в центъра им има леко възвишение. Тъканта е зачервена и сърби. Ако обривът е по-голям по площ, болезнен и не отшумява 5 дни, вероятно правите по-сериозна алергична реакция. Консултирайте се с лекар.

Уртикарии

Типичен пример за алергична кожна реакция са червените петна, които се появяват при опарване от коприва. Най-често са по краката, но могат да се преместват спонтанно. Сърбят и са леко повдигнати в сравнение с околната тъкан. Преминават спонтанно, но понякога се налага да се прилагат противоалергични медикаменти - кремове или таблетки.

Хранителни отравяния

При хранене със сурови, екзотични или развалени продукти рискът да се натровим е много по-голям. Наред със странните обриви по цялото тяло, страдаме от повръщане, диария, висока температура. Такива реакции се развиват до 24-ия час след храненето. Могат да представляват показател за спешна помощ.

Изгаряния

Червеникави обширни петна по кожата, със сребриста граница от околната тъкан, люспи и поява след слънчеви бани, могат да се дължат също и на изгаряния. Преди да се обработят с кремове против изгаряне, трябва да се изчистят внимателно, за профилактика на инфекции.

Други кожни проблеми

Кожните заболявания се много. Изисква се опитно око на дерматолог, за да може да се прецени даден обрив дали е сериозен, дали ще хронифицира, как да се лекува и какво го е предизвикало. Не всички изприщвания протичат със сърбеж, но на всички трябва да им бъде обърнато внимание.