Кръвотечението от носа е твърде често срещан симптом. В повечето случаи не представлява нещо сериозно. Може да се получи при най-различни ситуации. Ето някои от тях:

Разранявания

Упорити хреми, които се опитваме да лекуваме агресивно с всякакви капки, могат да увредят сериозно лигавицата на носната ни кухина. Така остават открити кръвоносни съдове, съответно при по-сериозно напъване, кашляне, кихане и др. съдовете ще се спукат. Кръвотечението се лекува с тампони, прекратява се приложението на изсушаващите капки или други медикаменти.

Резки промени в кръвното налягане

Хипотонията представлява при някои нормално състояние. При други се касае за внезапно снижение на кръвното налягане. По същия начин и внезапните хипертонични кризи могат да доведат до спукване на капиляри в носната кухина, която впрочем е твърде богато кръвоснабдена. Обикновено състоянието се съпровожда с главоболие. Необходимо е да се заеме хоризонтално положение, да се приложи отново по възможност сух и чист тампон или памук. При неповлияване дори и след приложение на медикаменти за кръвното трябва да се консултирате с лекар.

Проблем със съсирването

Тук се съдържат множество заболявания и синдроми, които нарушават сложния каскаден механизъм на образуването на тромби и съсирването на кръвта най-общо. Хемофилията е едно заболяване, но то се среща сравнително по-рядко. Наред с него има множество други проблеми на тромбоцитите, съединително-тъканни заболявания, дефицит на витамин К и др. Лечението се осъществява от оториноларинголог или вътрешен лекар.

Травма

Кръвотечението от носа при травма е показание за задължителна консултация със специалист по уши-нос-гърло. Това се налага, защото понякога е възможно да се засегне голям кръвоносен съд от задната страна на носната кухина. Тогава кръвозагубата може да се превърне в нещо сериозно. По тази причина трябва да знаем три основни правила при кръвотечението, за да сме сигурни, че правим най-доброто за себе си. Трябва да направим консултация с лекар, ако: 1/ Кръвотечението продължава повече от 15 минути, при условие че сме притиснали носа си и сме заели хоризонтално положение; 2/ Кръвотечението е получено вследствие на травма; 3/ Получаваме кръвотечения често.

Вредно въздействие от околната среда

Тук се числят както твърде ниската температура, така и ниската влажност, наличието на вредни газове и частици във въздуха, който вдишваме през носа. Всички тези фактори оголват стената на носната кухина, а това създава предпоставки за кървене. Зимата е сезон, при който това се случва най-често. По тази причина е добре да се опитате да дишате през парче плат, когато сте навън, а вкъщи да овлажнявате въздуха, напр. с кърпи върху източниците на топлина. Избягвайте престой в задимени и опушени места.