Обезводняването се случва на всеки. По-младите по-лесно могат да се справят и да компенсират такива ситуации. То се отразява по-зле на хора с бъбречни и сърдечни проблеми, в напреднала или в съвсем ранна, кърмаческа възраст. Ето някои от причините, които могат да доведат до дехидратация.

Горещини

Жегата представлява предизвикателство за компенсаторните възможности на организма. Той се адаптира към високите температури чрез топлоотдаване и изпотяване. А така се губят много течности. По тази причина в по-горещите дни е уместно да се пият по литър и половина до два литра течности, за предпочитане не много студени и неутрални на вкус. Подсладените напитки само повишават жаждата.

Физически усилия

Полагането на тежки, физически усилия води до повишаване на телесната температура. Организмът се опитва да възстанови баланса чрез топлоотдаване и изпотяване, по същия механизъм както при високите температури. Затова е добре да се консумират повече течности след подобни усилия.

Преяждане

В горещи дни не е препоръчително и преяждането, особено с тежки за храносмилателната система, силно осолени и подправени храни. Това е така, защото големите количества храна стимулират кръвоснабдяването в червата, отделянето на тъканни течности в тях. А подправките засилват усещането за жажда. Дехидратацията може да се засили или поне да не се повлияе, ако вместо неутрални течности като напр. минерална вода "поливаме" ястията с алкохолни напитки като бира или концентрат. Задължително трябва да се отбележи обаче, че и постенето и т.нар. "лечебно" гладуване също е вредно и води до дехидратация.

Понижен прием на течности

Мнозина от нас нямат навика да приемат течности. Дори и не се замисляме какви количества вода губим ежедневно. Затова е добре да си наложим през летните дни независимо от температурите да изпиваме поне по литър минерална вода.

Заразна болест

Болести, които засягат гастроинтестиналната система, като гастроентерит, салмонелози, шигелози водят до тежка дехидратация на тялото. Лечението се изразява в прием на много течности, включително и венозно, както и антибиотици. За ограничение на риска от подобни заболявания е препоръчително избягването на храненето с малотрайни продукти през лятото, особено яйца. От голямо значение също са и хигиенните условия в лагери, къмпинги и други места, където се събират повече летовници.

Кръвоизливи

Хронични кръвоизливи, особено при жените, могат да имат краен резултат обезводняване. По тази причина принципно жените трябва да поемат повече течности, поне 1 литър и половина дневно, в сравнение с мъжете.

Ендокринни заболявания

Диабетът, както и някои заболявания на надбъбречните жлези могат да причинят трайна и тежка жажда. Диабетиците трябва да пият повече течности от останалите.