Тоталната загуба на двигателна и сетивна функция в крайниците най-често се дължи на инсулт - мозъчен инфаркт. Медицинският термин е хемипареза, когато са обездвижени левите или съответно десните ръка и крак. А квадрипареза е състоянието на парализа на четирите крайника. Инсултът се получава при нарушение на кръвообращението на мозъчните артерии.

Признаци

Видът и появата им зависи от локализацията на нарушението в кръвообращението. Най-често са слабост или парализа на ръка, крак, едната страна на лицето или други части от тялото; мравучкане или изтръпване; промени в зрението; нарушения в говора, невъзможност за говор, неспособност да се разбира чутата или писмената реч; загуба на паметта; затруднения при преглъщане; световъртеж; нарушения в координацията и походката; промяна на характера, настроението - депресия, апатия; замаяност, летаргия, загуба на съзнание; неконтролирани движения на очите и много други.

Исхемичен инсулт

Той се получава при запушване на съдовете и недостиг на кислород. Нервните клетки са особено чувствителни към исхемия. Най-често този тип инсулт е резултат от атеросклероза - мастни наслоения върху мозъчните кръвоносни съдове. "Тапите" са два вида - тромби, образувания от кръвни клетки, и емболи - откъснати от стената на артериите тромби или мехурчета с въздух. Други причини за появата на инсулт са аритмията и ендокардитът. И при двете кардиологични състояния се създават условия за образуване на тромби и емболи.

Хеморагичен инсулт

Втората най-важна причина за инсулт е кръвоизливът. Той може да се появи, когато малък кръвоносен съд в мозъка се спука. Това може да се случи при разкъсване на аневризми, както и при атеросклеротични процеси.

Рискови фактори

Сред тях най-важно е високото кръвно налягане. Рискът нараства с напредване на възрастта, с наличието на семейно предразположение, пушене, диабет, висок холестерол, исхемична болест на сърцето. Някои медикаменти увеличават опасността от образуване на тромби, сред тях са и оралните контрацептиви. Жени, които са над 35 г. възраст, пушат и приемат такива лекарства за контрол на раждаемостта, са най-застрашени. Друг риск за жените е бременността и раждането. Като цяло мъжете ги спохожда много по-често инсулт. Вероятно защото сред тях е по-голяма и честотата на алкохолна злоупотреба, травма на главата и други рискови фактори.

Усложнения

Освен фаталния край, който винаги виси като дамоклев меч непосредствено над всеки получил инсулт, съществуват и редица сериозни усложнения в дългосрочен план. Сред тях са: проблеми, произтичащи от обездвижването, декубитални рани; перманентна загуба на двигателна и сетивна функция в засегнатата част от тялото; костни фрактури; мускулна спастичност - болезнено повишен тонус, който не може да бъде облекчен; необратима загуба на мозъчни функции; влошаване на уменията за общуване, самообгрижване; съкращаване продължителността на живота като цяло; аспирационни пневмонии и още много други.

Превенция

Най-доброто решение е да се полагат максимални усилия за предотвратяване на инсулта. Това включва методично проследяване и лечение на хипертонията, високия холестерол, приемане на диета с намалено съдържание на мазнини, преустановяване на пушенето; редовна физическа активност - 30 минути дневно поне; понижаване консумацията на алкохол - особено бира и концентрати; провеждане на редовни прегледи при кардиолог и невролог, особено както е модерно вече - тестване проходимостта на каротидните артерии посредством доплеров апарат. Последното изследване е сравнително евтино, вече е достъпно и у нас. При повишена степен на запушеност на тези съдове е уместно да се проведат операции за елиминиране на опасността за поява на тромби и емболи от тях в мозъка.